Intrigi.bg Крими Върховният съд потвърди десетгодишната присъда за опита за покушение срещу Алексей Петров

Върховният съд потвърди десетгодишната присъда за опита за покушение срещу Алексей Петров

183
0

Върховният касационен съд потвърди решението на Софийския апелативен съд за наложеното наказание 10 години лишаване от свобода при първоначален строг режим на украинския гражданин Роман Ловгиненко, който бе обвинен като организатор на опита за убийство на Алексей Петров. Става дума за нападението, което бе извършено на 29 октомври 2015 г. близо до дома на Петров в столичния кв. „Кръстова вада“. Тогава по бронирания автомобил на бившата барета и съветник в ДАНС и настоящ подсъдим по делото „Октопод“ бе стреляно с гранатомет. Не пострада никой.

Според решението на съда Ловгиненко е осъществил опит за умишлено убийство на повече от едно лице по начин или със средства, опасни за живота на мнозина, извършено предумишлено.

През периода от пролетта на 2014г. до 29.10.2015г. в София, Ловгиненко в съучастие като подбудител и помагач с трима души – извършители и помагач, умишлено склонил чрез даване на наставления и разпореждания да се организира убийството на Алексей Петров, както и чрез обещаване на парична сума в размер на 200 хил. евро на извършителите и помагача, умишлено да умъртвят Петров и умишлено е улеснил извършване на престъплението, като набавил парични средства и оръжията за извършване на престъплението – два броя гранатомети; дал съвети и разяснения; организирал следенето на Петров и набавил леките автомобили за неговото извършване.

На 29.10.2015г. около 08.35ч. в гр. София в кв. „Кръстова вада“, на Т-образно кръстовище между улиците „Проф. Милчо Лалков“ и ул. „Светослав Минков“ извършителите и помагача са направили опит за умишлено убийство на Петров и неговия шофьор Борисов, като са произвели изстрели с два броя гранатомети към лек автомобил марка „Mercedes S 500 Gard“, с който пътували Алексей Петров и Стефан Борисов. Деянието е извършено предумишлено и макар и довършено не са настъпили предвидените в закона и исканите от дееца обществено опасни последици от това престъпление – автомобила е бил брониран и снарядите не са проникнали в него.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име