Intrigi.bg Актуално Въпроси и отговори за морбили

Въпроси и отговори за морбили

252
0

B последните дни в България са регистрирани 5 случая на заразени с морбили, а властите не изключват да има и още болни. Съобщението дойде седмица след като излезе статистика на Световната здравна организация (СЗО), че случаите на морбили в Европа са се утроили миналата година спрямо 2017 г.

През 2017 г. у нас бяха регистрирани множество случаи на морбили в областите Пловдив, Пазарджик и Монтана, един от които завърши със смърт. По данни на властите в повечето случаи заразата тръгва от пътуващи до други засегнати от болестта държави.

„Дневник“ събра често задавани въпроси за морбили и отговорите на специалисти по тях.

Какви са симптомите

Морбили (известна и като дребна шарка) е инфекциозно заболяване, характерно с висока заразност. Предава се по въздушно-капков път при кашляне, кихане или разговор, по-рядко – чрез предмети, които са били докосвани от болен. Лекарите казват, че се разпознава лесно – симптомите са висока температура, кашлица, течащ нос, кръвясали очи и обрив, който започва от главата. Те съветват при такова състояние веднага да се търси медицинска помощ. Усложненията влияят на сърдечно-съдовата система, белодробната и централната нервна система, но успокоителното е, че засягат обичайно един на хиляда болни.

Инкубационния период на заболяването е около 3 седмици, а след това още месец имунната система е отслабена.

Кога се правят ваксините

Ваксините срещу болестта се поставят два пъти – на 13-месечна и на 12-годишна възраст. „Съгласно националния имунизационен календар на децата безплатно се прави задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола“, обясни пред „Дневник“ д-р Атанас Мангъров, началник на детската клиника по инфекциозни болести към Инфекциозна болница в София. Той подчерта, че след като ваксината е направена двукратно, няма нужда от друго, за да се осигури имунитет.

Ваксиниран ли съм

Един от най-често срещаните въпрос в ситуация, когато има разболяващи се е „Аз дали имам ваксина?“. Това особено важи за по-възрастни хора, тъй като в България масовата ваксинация е от 50 години.

Медиците препоръчват при съмнение пациентите да се обръщат към личните си лекари за справка за децата, а за себе си да погледнат в здравния си картон, където би трябвало да са нанесени всички имунизации. Когато няма надеждна информация в документацията, проверка може да се направи и чрез кръвни изследвания в лаборатория, обясни пред „Нова телевизия“ шефът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев. Уточни, че при изследването се установява наличие или отсъствие на антитела към болестта.

Въпроси и отговори за морбили

Ако не е поставена ваксина

Най-голяма е опасността за децата под 13-месечна възраст, на които все още предстои имунизация, но има риск и за всички, които не са ваксинирани, коментира Атанас Мангъров. Той и колегите му съветват всички, които нямат ваксина в момента, да я направят възможно най-скоро, без да се притесняват от това, че вече има регистрирани случаи на болни хора. Според Тодор Кантарджиев няма опасност при ваксиниране на децата, дори да са били вече в контакт със заразен.

Лекарите коментират, че няма специфични други мерки, които хората да взимат, за да се предпазят, тъй като морбили е силно заразно заболяване. Разбира се, препоръчително е да се избягва пътуване в страни, където има регистрирани случаи на зараза. Както и да избягва контакт с неваксинирани в първите дни след завръщането от чужбина.

Имат ли имунитет възрастните

В отговор на въпрос, провокиран от дискусии в социалните мрежи в последните дни, Атанас Мангъров подчерта, че ваксината не може да „изветрее“ и продължава да действа независимо от възрастта. Обясни, че имунитетът, който тя създава след второто поставяне на 12-годишна възраст, е доживот, така че няма нужда да се подновява.

По думите му горна възрастова граница за ваксиниране от морбили няма и макар да съществуват медицински причини да не се сложи ваксина, страховете в повечето случаи са преувеличени.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име