Intrigi.bg Крими „Вълка от София“ и неговата схема за милиони с бинарни опции

„Вълка от София“ и неговата схема за милиони с бинарни опции

567
0

Преди два дни бе разкрита мащабна онлайн финансова търговска измама, която по първоначална оценка е ощетила жертви в Европа с около 100 милиона евро.

Операцията е използвала мошенически платформи в интернет, претендиращи, че търгуват с чуждестранна и криптовалута, както и с високорискови финансови инструменти, известни като бинарни опции.

Австрийските власти са първите, които разкриват уебсайтовете, а голяма част от инфраструктурата, използвана от мрежата, е в България и в Чехия.

В интернет се случват постоянно и най-различни схеми за финансови престъпления, каза пред bTV комисар Явор Колев, началник отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП.

При бинарните опции става дума за възможност да се залага на повишаването или на поевтиняването на цената на определени активи или валути.

„Такива финансови операции се извършват в световен мащаб, но тази търговия до крайни клиенти беше забранена от Европейския орган за финансовите пазари да се извършва до крайни потребители, защото е свързана с много измами“, поясни Колев.

Той разкри, че са създавани сайтове, които са давали възможност да се залага на бинарни опции. Те масово се рекламират в интернет и оставят възприятието у потребителите, че могат лесно да удвоят чрез капитали своята инвестиция. Отделно се създават колцентрове, които се обаждат на потребителите и ги призовават да извършват инвестиции на бинарни опции.

„Създава се акаунт и после всеки клиент вижда, че му се удвоява печалбата, но когато вече няма какво да заложи, му се казва, че е загубил всичко, понеже бинарните опции са променили съотношението си“, обясни началникът отдел Киберпрестъпност към ГДБОП.

Ръководителят на престъпната група Гай Барак, наричан още „Вълка от София“, няма престъпления на територията на България, но затова се извършва съвместна работа с Германия и Австрия, които също са потърпевши, за да се изясни всичко около личността на „инвеститора“, заяви Колев.

Самите служители в колцентровете не са знаели, че извършват измами, добави той и отбеляза, че има стотици такива колцентрове у нас.Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име