Intrigi.bg Политика „Възраждане“ иска прокуратурата да провери Каракачанов за сделката за изтребителите F-16

„Възраждане“ иска прокуратурата да провери Каракачанов за сделката за изтребителите F-16

151
0

Възраждане“ ще подаде сигнал в прокуратурата срещу бившия вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов и други длъжностни лица заради сделката за изтребителите F-16. Това обяви на брифинг в парламента депутатът от „Възраждане“ Николай Дренчев.

Депутатът каза, че след преглед на договорите по сделката, които били „засекретени по странен начин“, е достигнал до „обосновани предположения, че е извършена злоупотреба с обществен ресурс“.

„С документите, които са подписани, се дава възможност едностранно на доставчика да не достави това, което ние сме подписали и едностранно да прецени цената да е друга и впоследствие да иска повече пари“, каза Дренчев. Според него сделката за доставката на изтребители от САЩ представлявала „котка в чувал“.

През 2019 г. правителството на Бойко Борисов купи 8 самолета F-16 от САЩ на стойност 1.2 млрд. лева. На 26 юли същата година 44-ото Народно събрание ратифицира договорите за самолетите, подписани от министъра на отбраната Красимир Каракачанов (ВМРО) на 11 юли (на основание решение на Министерския съвет от 10 юли 2019 г.). Тогава държавният глава Румен Радев наложи вето върху ратификацията с аргумента, че сделката е станала прекалено бързо. То обаче беше отхвърлено от парламента.

Първите два самолета трябваше да бъдат получени в средата на 2023 г., а останалите четири – до края на същата година. През февруари тази година обаче доставчикът предупреди, че ще има забавяне заради прекъсвания във веригите за доставки, причинени от ковид – пандемията.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име