Intrigi.bg Актуално Втората съдебна инстанция отмени екстрадирането на руснака Алексей Алчин

Втората съдебна инстанция отмени екстрадирането на руснака Алексей Алчин

230
0

Bарненският апелативен съд отмени решението на първата съдебна инстанция за екстрадирането на руския гражданин Алексей Алчин по искане на прокуратурата на Руската федерация.

Алчин беше обвинен в данъчни престъпления в родината си. Искането за екстрадирането му постъпи след като на 26 април тази година той изгори руския си паспорт и военната си книжка по време на протест във Варна срещу войната, която Русия започна в Украйна.

Мотивите на Варненския апелативен съд са, че в случай на екстрадиране не могат да бъдат гарантирани животът и здравето на Алексей Алчин, справедлив процес, както и това, че той няма да бъде преследван заради политическите си убеждения.

Алчин и съпругата му след положителното за него решение на Апелативния съд.
Алчин и съпругата му след положителното за него решение на Апелативния съд.

В родината си Алчин е обвинен и за това, че като директор на търговско дружество се е сдобил с данните за банкови сметки на фиктивни компании, сключвал е договори, подписвал е документи с невярно съдържание и е правил финансови преводи. В искането си руската прокуратура твърдеше, че гарантира че той няма да бъде преследван по политически причини и ще бъде подложен на наказателно преследване само за това престъпление, във връзка с което се иска неговото предаване.

След като първата инстанция уважи искането на руските власти българският евродепутат Радан Кънев (ЕНП/ДБ) призова Европейската комисия да издаде ясна препоръка към страните членки на ЕС за спиране на всички процедури за екстрадиране на руски граждани от ЕС към Руската федерация. „Считаме, че всички гаранции, предоставени от Руската федерация по въпросите на правата на човека, не са нищо повече от празни декларации и всеки руски гражданин, участващ в открити антивоенни и опозиционни дейности, не само е изложен на риск от изтезания, унижения и нечовешко отношение , но е дори заплашен от ефективна, ако не и официално произнесена, смъртна присъда“, пише Кънев в писмото, към което могат да се присъединят и други евродепутати.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име