Intrigi.bg Политика ВСС избра повторно Иван Гешев за главен прокурор

ВСС избра повторно Иван Гешев за главен прокурор

141
0

Това се случи след прегласуването на номинацията

След близо петчасово обсъждане с 20 гласа „за“ и 4 „против“ Висшият съдебен съвет (ВСС) избра повторно Иван Гешев за главен прокурор.

Това се случи след прегласуването на кандидатурата му. То се наложи, тъй като преди седмица президентът Румен Радев отказа да подпише указ за назначаването на Гешев и върна решението в ръцете на магистратите. На първото заседание Гешев получи подкрепата на 20 от членовете на Съвета.

„Благодаря на пленума на Висшия съдебен съвет и на професионалната общност, която ме подкрепи”. Това бяха първите думи на новоизбрания главен прокурор Иван Гешев.

„Мога да обещая, че ще направя всичко възможно да оправдая доверието на ВСС и на професионалната общност. Благодаря им, че не се поддадоха на безпрецедентния политически натиск и направиха чисто професионалния избор в рамките на закона и Конституцията в името на България“, каза още Гешев.

„Безпрецедентният политически натиск е видим. Той е описан доста подробно в становището на Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите, което е изпратено до различни представители на Европейската комисия. Напълно споделям становището на професионалната общност”, каза по време на брифинг Гешев.

„Добросъвестно ще е президентът да подпише указа за назначаване на Иван Гешев в рамките на 3 до 7 дни”. Това заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

„Дебатът протече свободно. Можеше да бъде освободен от лични нападки, но това е в полза на прозрачността на процедурата. За нас беше важно да не остане неудовлетворено желание за изказване, дори когато то не следва изискванията на закона или съществено се отклонява от темата на дебата“, добави още той.

По закон, след днешното одобрение на кандидатурата на Гешев, този път държавният глава Румен Радев няма право да откаже издаването на указ.

„Когато говорих за две сгради, малко след това вие проведохте интервю с Лозан Панов. В него той посочи сградата като една – тази на президента. Към нея бяха добавени още две сгради – на ВАС и на „Пирогов”. Така, че сградите станаха три. Каквото съм имал да кажа, съм го казал горе на колегите. Всичко, което съм имал да кажа на Панов, съм му го казал в очите”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

„Не съм тръгнал да мисля за пенсиониране. Ако имам някакви намерения, те ще бъдат обявени официално, но няма да ползвам медия. Ако имам да ви кажа нещо, ще ви го кажа. Ако получа някакви предложения, първо ще ги обсъдя със семейството си”, отговори Цацаров на въпроса дали ще оглави антикорупционната комисия.

В часовете преди и по време на заседанието на ВСС бяха получени два сигнала за бомба. Пред сградата пък се провеждат демонстрации „за“ и „против“ номинацията. Те блокираха движението по ул. „Екзарх Йосиф“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име