Intrigi.bg Свят „Всичко, от което имаш нужда, е любов“ – мислите на великия Джон...

„Всичко, от което имаш нужда, е любов“ – мислите на великия Джон Ленън

729
0

Джон Ленън е музикант, текстописец, общественик, художник, актьор и писател, роден на днешния ден през 1940 г. в Ливърпул, Англия и починал 8 декември 1980 г., в Ню Йорк, САЩ.

Ленън е една от най-влиятелните и популярни личности в поп културата на XX век. Придобива световна известност като член и водеща фигура в рок формацията Бийтълс, получила международна слава през 60-те години. Ленън е в основата на еволюцията в стила на групата,който от традиционни любовни сюжети, на фона на семпла мелодия, прераства в социално ангажирани текстове, а състава започва да експериментира с различни музикални течения.

Името на Ленън не се свързва само с музикалната му кариера, но и с глобалната кауза за мир на планетата.

Привържениците на Джон го помнят като талантлив музикант, певец, композитор, художник, писател и основател на знаменитата ливърпулска четворка „The Beatles“. Характерна негова черта е и бунтарския му нрав. 

Един от най-емблематичните моменти в живота му е когато с втората си съпруга Йоко Оно организира протест по време на медения си месец през 1969 г. Двойката кани журналисти в хотелската си стая като демонстрация на несъгласие с войната във Виетнам.

джон ленън

Ленън се превръща в икона на хипидвижението, а неговите песни се превръщат в символ на идеята за световен мир и любов. Идеал, който изпълнителят следва през целия си живот.

Той е и един от основните автори на песни в „Бийтълс“ заедно с Пол Маккартни. Макар групата  „Бийтълс“ да се разпада през 1970 г., тя продава над 1 милиард албума по света. „Imagine“ пък е най-популярният солов албум на Джон Ленън, който излиза през 1971 г.

Едноименната песен става неофициален химн на активистите за мир по целия свят. Тя е и официалната песен на правозащитната организация „Амнести интереншънъл“.

Музикантът е застрелян от свой почитател, търсещ известност, през 1980 година с 5 куршума около 22.50 часа пред дома си в Ню Йорк. Тогава Ленън е на 40 години. Убиецът Марк Чапмaн убива музикалната звезда няколко часа след като е взел автограф от своя кумир. Трагичната гибел провокира масови протести и мълчаливи демонстрации по цял свят.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име