Intrigi.bg Политика Всичко е законно, играта е всичко коз

Всичко е законно, играта е всичко коз

547
0

В белота има игра всичко коз. При тази игра всички цветове са козови. Няма доминиращ цвят. Можеш да цакаш всяка друга карта, стига да държиш вале и девятка. У нас всички валета, деветки и аса са в ръцете на политиците и любимите им институции за измъкване от скандали и преследване на неудобни опоненти.

Цецо Цветанов си купи апартамент-етаж за 400 000 лева, но с реална цена от 1,6 млн лева. Това скандализира много граждани. Цветанов обаче заяви, че всичко е законно. Защото десета година играе на всичко коз. За да укроти обществените реакции прокуратурата обяви, че ще извърши проверка на сделката. Май и антикорупционната КПКОНПИ можело да врътне една проверчица…

В друга държава подобни проверки може и да означават нещо, но тук резултатът е известен – всичко е законно.

Проверките на финансовия министър Владислав Горанов, който живее щастливо и нашироко в луксозно жилище на своя кум без да плаща завършиха с очакваното: „Всичко е законно“.

Всички проверки на бизнеса, милионите, фирмите и имотите на депутата от ДПС Делян Пеевски завършват с: „Всичко е законно“. Пеевски много-обича да цака на всичко коз.

Повечето проверки, доколкото въобще ги има, на обществени поръчки също стигат да извода, че: „Всичко е законно“.

Пореден скандал се развихри, покрай застрояването на къмпинг „Градина“. На плажа започна разчистване на терен и се правят изкопи за ново строителство, за което липсва информационна табела. Проверка показа, че мястото от 5.5 декара ще има ресторант, магазини и паркинг. Проверки на министерствата на околната среда и на туризма са установили, че строителството е законно.

Няколко пъти през последните години прокуратурата показва шокиращи видеа, заснети с дрон на истински замъци и крепости в скъпарски столични квартали и в някои други градове. После се оказва, че всичко е законно.

Братята Динко и Йордан Диневи, собственици на „Диневи Груп“, обявиха миналата година, че ще заведат дело срещу председателя на „Атака“ Волен Сидеров. Причината е твърдения на Сидеров, че има политически „чадър“ над заведенията в техния морски комплекс и че „всеки, който дойде на власт, получава апартамент в Св. Влас“.

Всичко това са неверни твърдения, в бизнеса ни всичко е законно, отвърнаха братята.

Горанов отпуска от бюджета 5 милиона за трибуната „Моци“ на частния стадион на приятеля му Кирил Домусчиев в Разград, но и това е законно.

ЦУМ-гейт, скандалът заради срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев в кабинета на друг бизнесмен – Георги Гергов също се оказа абсолютно законна и в реда на нещата. Според Цацаров. Дончев обяви, че е бил заплашван заради вестника му „Сега“, но това мина и замина без да се обърне внимание.

Невръстни бизнесмени с жълто около устата купуват „Дипломатическия клуб“ в Бояна за 8,5 млн лева. Всички заподозряха сделка на Пеевски, но органите за проверка обявиха: „Всичко е законно“.

Офшорката „Виафот“ иска да присвои завод „Дунарит“ в Русе. Сайтът „Биволъ“ разкри, че зад офшорката стои Александър Ангелов, личният адвокат на Пеевски. Институциите, които са длъжни да проверят казуса не го правят – за тях всичко е законно.

Същите институции не правят нищо и по казуса с превзетия на абордаж либийски танкер „Бадр“, защото някой им е подсказал, че всичко е законно.

Нахлуват прокурори и ченгета в адвокатски кантори. Задържат се адвокати и свидетели по знакови дела. Следват протести, но отговорът е познатия – всичко е законно. Според прокуратурата, не според правото…

Списъкът е дълъг, всеки може да допълни в него поне няколко случая за които знае. Когато нещата са дразнещо очевидни, следва резервният отговор: „Може да изглежда неморално, но е законно“. Ами да, така е, защото повечето закони се гласуват и ремонтират, за да обслужат нечии, а не обществените интереси.

„Всичко е законно“ е универсалната формула, по която политическата и прокурорската върхушка играят на всичко коз. Те раздават картите, те държат валетата, девятките и асата.

Борис Петков

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име