Intrigi.bg Актуално Водата през София ще стигне до Перник до 45 дни, в язовир...

Водата през София ще стигне до Перник до 45 дни, в язовир „Студена“ има само за 32 дни

436
0

Заради спешния вариант за довеждане на вода от рилския язовир „Белмекен“ до Перник през София трима министри – на икономиката, на регионалното развитие и на околната среда, както и кметът на Перник участваха в заседанието на комисията по инженерна инфраструктура на Столичния общински съвет (СОС). Те бяха поканени от кмета Йорданка Фандъкова, за да разяснят предложението на Министерския съвет, което не може да се реализира, ако СОС не гласува „за“ на сесията си в четвъртък.

„Снижаването на нивото на водата в язовир „Студена“ продължава, въпреки че Перник е на още по-строг режим. До 10-14 дни ще стигнем до т.нар.мъртъв обем и ще се наложи да черпим вода от основния изпускател“, очерта кризата кметът на Перник Станислав Владимиров. Той обяви, че във водопреносната мрежа на неговия град се губят 75% от водата. Затова правителството ще вложи средства и за спешен ремонт на градската ВиК мрежа на Перник.

Схема на трасето за доставка на вода за Перник през София
Схема на трасето за доставка на вода за Перник през София

Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че избраният вариант дава най-бързо решение, защото реално Перник има вода за 32 дни, ако не започне снеговалеж и южен вятър за топенето му. В момента в язовир „Студена“ влизат 115 л/сек., а излизат 260 л/сек., каза министърът.

Министърът на икономиката Емил Караниколов (вляво) и колегата му Емил Димитров
Министърът на икономиката Емил Караниколов (вляво) и колегата му Емил Димитров

Ще се прехвърли вода чрез деривации от язовир „Белмекен“, който е пълен, към язовир „Бели Искър“. Този язовир е с предписание да е пълен до 60% от обема си, защото стената му трябва да се ремонтира. След неотдавнашното земетресение в района на връх Мусала стената е прегледана от експерти и няма никакви нарушения на здравината й, увери Караниколов.

Караниколов: В цял свят търсим тръби за реверсивната връзка до Перник

От „Бели Искър“ водата ще стига в София с дебит 300 л/сек до резервоара в с. Мало Бучино в Люлин планина. От там ще започне изграждането на 13.5 км водопровод до Перник. За цялата тази операция са необходими до 45 дни, подчерта Караниколов. Проблем е търсенето на конкретен цолаж тръби и те се търсят в цяла Европа, добави той. Даже на търговските аташета в посолствата ни цял свят било наредено да търсят този вид тръби.

София няма да пострада, зарече се министърът

Арх. Борислав Игнатов от „Демократична България“, заяви, че подкрепя помощ за Перник, но запита какви са гаранциите, че София няма да пострада от този пренос на вода. Караниколов напомни, че Националната електрическа компания ежедневно наблюдава какъв поток влиза в язовир „Бели Искър“. Басейнова дирекция Западно-Беломорски район към Мнистерството на околната среда и водите също контролира.

Да вярваме ли на същите институции, които допуснаха язовир „Студена“ да бъде източен, а сега ще контролират водата, запита общинският съветник Борис Бонев.

„Моля, не ме дръжте отговорен за това, което се е случило досега. Аз, когато отидох, водата беше свършила“, отвърна Караниколов.

София ще държи спирателния кран на водата към Перник

Бонев запита как ще се контролира колко вода изтича от София към Перник. Караниколов обясни, че ще има спирателен кран на водопровода преди влизането му в с. Мало Бучино.

„Вие, Столичният общински съвет, ще държите този кран, както и „Софийска вода“, посочи министърът. София ще получи от държавата водопроводна връзка с язовир „Огняново“ (близо до Елин Пелин) като резервен водоизточник, както и свързване на Рилския водопровод с този от язовир „Бели Искър“, отбеляза Караниколов.

Фирмата-изпълнител вече е избрана – държавната „Монтажи“

До месец май ще се доставя вода на Перник по това трасе, предвиди той. След това пролетното топене ще е понапълнило язовир „Студена“ и преносът на вода през София ще спре. Изрично беше подчертано от Караниколов, че няма риск за София да възнат проблеми с водата, заради този вариант за решаване на кризата в Перник.

Как ще се определи фирмата – изпълнител на трасето от Мало Бучино до Перник, и кой определи, че то ще струва до 25 милиона лева, запита „Дневник“. Министър Караниколов отговори, че фирмата е избрана вече – държавната „Монтажи“.

„Това е, защото нямаме време за процедури и обществени поръчки. Аз мисля, че за довеждащи водопроводи тази фирма, „Монтажи“, се е занимавала и дори е изграждала язовири“, каза министърът.

Общинската комисия по инженерна инфраструктура днес не гласува предложението на Министерския съвет, защото няма изготвен доклад по въпроса. Той трябва да бъде изготвен до ден-два, да бъде гледан от същата комисия и да влезе по спешност за гласуване на сесията на СОС в четвъртък.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име