Intrigi.bg Актуално Водата в Генерал Тошево е замърсена с пестициди и хербициди

Водата в Генерал Тошево е замърсена с пестициди и хербициди

414
0
Водата на кв. „Пастир“ в Генерал Тошево е замърсена с пестициди и хербициди, показват първите проби, предаде БНР.

На извънредно заседание на Областния щаб за Областния план за защита при бедствия от Областната дирекция на МВР и Пожарната безопасност са заявили, че всички домакинства са предупредени за опасността при използването на водата в квартал „Пастир“.

В момента се извършва промиване на водопреносната мрежа и домовите отклонения, като водата, изразходвана за това, ще бъде приспадната от партидите на абонатите в квартала.

От дружеството подчертават, че водата, доставяна с водоноска, не е годна за пиене и жителите трябва да консумират бутилирана вода. Водоподаването ще се възстанови едва след като лабораторните анализи гарантират безопасността ѝ.

Замърсяването на водопреносната мрежа в „Пастир“ на Генерал Тошево е станало, след като в системата е влязла вода от цистерна, пълна с пестициди. Според Окръжната прокуратура в Добрич, която разследва инцидента, натравянето се дължи на ниско налягане заради отстраняване на авария, като опасната течност е била засмукана в мрежата.

Разследването е установило източника на отравянето. Предстои да се изясни има ли виновно лице и, ако има такова, ще бъде повдигнато обвинение за извършено престъпление.

Случаят се наблюдава и от министерството на здравеопазването.

По-рано стана ясно, че двама души, които са пили от отровената с пестициди вода в Генерал Тошево, са приети в Спешното отделение на болницата в Добрич. Те са получили кожни обриви, а по-късно са изписани за домашно лечение.

Взети са проби от Регионалната здравна инспекция в Добрич от замърсената с пестициди вода. На 300 домакинства е забранено ползването на вода за битови и стопански нужди.

Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров заяви, че паника сред населението няма, засега няма да се обявява и бедствено положение.

„Хората са предупредени два пъти вчера, тази сутрин – за трети път. Всички мерки са предприети, за да предпазим хората от нещо по-лошо. ВиК не са виновни. Има няколко последователни нелепи ситуации. По най-бързия начин трябва да излезем от тази ситуация“, заяви кметът, цитиран от БНР.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име