Intrigi.bg Актуално Внимание! Шеста Ковид вълна идва след 15 юли

Внимание! Шеста Ковид вълна идва след 15 юли

98
0

Ковид-19 се завръща с нова сила и след средата на юли идва шестата вълна на вируса. Около това мнение се обединяват епидемиолози, вирусолози и математици.
Новият пик се усети в Европа в началото на месеца и случаите в България вече се удвоиха. За работната седмица от 20 до 24 юни заразените са 1439, което е почти два пъти повече от предходната с 844 нови инфекции. През този период всеки ден се регистрираха над 300 нови заразени. Последният път, в който бе мината границата от 300 дневно, бе на 26 май.

Категорично у нас още не може да се говори за тревожно висока вълна като предишните, когато пиковите стойности бяха по над 10 хиляди случая на ден. Но и категоричният тренд е процентът на положителните тестове да расте. Делът им вече няколко дни е около 9%, докато през предишните две седмици беше средно около 4-5%, показва статистика на здравното министерство. Репродуктивното число остава под 1 и това е успокоително засега.

Въпреки ръста на новите заразени смъртните случаи са малко, успокояват специалисти. Лошото според експертите е, че българите вече не спазват и най-елементарните мерки като дистанция, дезинфекция и маски в закрити обществени пространства, откакто те не са задължителни.

Очакванията са лятната вълна да не е много тежка, тъй като омикрон не оставя много смъртни случаи и хора на легло в интензивни отделения. Засега надигащата се вълна има всички белези за леко протичане в сравнение с предишните. Неминуемо, когато заболелите станат много, ще има и повече тежки случаи, но няма да е като преди. Още при петата вълна след Нова година, когато омикронът се развихри у нас, хората в болница бяха по-малко в сравнение със старите варианти на вируса.
„Ние се движим 3-4 седмици след това, което се случва в Западна Европа. В следващите две до три седмици вероятно ще се сблъскаме с тази повишена вълна. Не че е толкова страшно и драматично, но като факт е така“, каза доц. Ангел Кунчев. „Ще има повече случаи, но при повечето от засегнатите няма да има нужда от болница. Все още щамът е омикрон, макар че той е вече с няколко разновидности. Страхуваме се от нов щам наесен, който ще заобикаля имунитета“, допълни той.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име