Intrigi.bg Актуално Внасят промени: До 130 км по магистралите, МВР ползва ТОЛ-камерите

Внасят промени: До 130 км по магистралите, МВР ползва ТОЛ-камерите

117
0

Сериозни промени в Закона за движение по пътищата предвижда проект, публикуван на страницата на НС. Скоростта по магистралите у нас да бъде максимум 130 км/ч, а ТОЛ-камерите да засичат скоростта и да се ползват от МВР, предвиждат промените.

Мариян Василев е експерт по авто-мото подготовка. Бил е инструктор, а сега се занимава с международни превози. Изминава хиляди километри месечно и с автомобил и с тежкотоварни камиони.

Да се намали скоростта по нашите магистрали за Мариян Василев е безсмислено.

„10 км не са такъв фактор. Всяка година вадят статистики, че се повишава смъртността и самите произшествия. Да, но някой направи ли си сметка с колко се е повишил трафикът, а не да правим сметки, колко катастрофи има“, пита Мариян Василев, автоексперт, предаде Нова тв.

B мoтивитe ĸъм зaĸoнoпpoeĸтa e зaпиcaнo, чe пpeвишeнaтa и нecъoбpaзeнa cĸopocт e пpичинa за повишената смъртност на пътя. Именно първокласните пътища, а не магистралите са проблемни според автоексперта.

Намаляването на скоростта по магистралите ще създаде и административна тежест на държавата, а не облекчение за шофьорите, според Василев.

„Смяна на пътни знаци, смяна на закон за движение… ангажимент, който за мен е излишен“, посочва експертът. Василев обаче е съгласен ТОЛ-камерите да засичат средна скорост и да се използват от „Пътна полиция“ за налагане на глоби при превишаването ѝ.

А що се отнася до друг наболял проблем – незаконните гонки по пътищата и демонстративното каране и снимане на километражи със скорост до 300 км/ч, то според Мариян Василев е нужен нестандартен подход от държавата към тези шофьори.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име