Intrigi.bg Свят Виталий Кличко: Готов съм да се бия за родината майка

Виталий Кличко: Готов съм да се бия за родината майка

102
0

Виталий Кличко, бившият световен шампион по бокс в тежка категория, който стана кмет на Киев, заяви, че се готви за руската инвазия, като привиква всички войници от резерва, а самият той ще се присъдини към битката за „родината майка“.

Той поиска международна подкрепа и военна помощ и каза, че Западът не може да отхвърли натрупването на войски от Русия около границите на Украйна като „заплахи и малки игри“.

„Това ми напомня за дискусиите, които се проведоха преди инвазията през 2014 г.“, каза 50-годишният Кличко пред германския таблоид Bild, визирайки руската анексия на Крим. „По това време почти всички международни наблюдатели смятаха, че това е невъзможно.“

Кличко сподели, че цяла Украйна се готви за рускага инвазия и че той организира гражданска защита на Киев. „Засилихме работата по набирането и обучението на войници от резерва“, заяви той. „Като войник някога се заклех да защитавам страната и сега също съм готов да се бия за нея.“

Той твърди, че има множество сценарии за руска атака и повтори критиките от Алексей Резников, министър на отбраната, че Германия е блокирала доставката на оръжия за Украйна чрез НАТО.

„Новото германско правителство трябва да разбере, че помощта за страната ни никога не е била  по-важна“, казва Кличко. „Украйна е в центъра на Европа. Граничи с няколко държави от ЕС. Ние не искаме война, ние искаме мир. Няма да позволим на Русия да ни върне обратно в Съветската империя, в която народът на Украйна не иска да бъде. Ние сме европейска държава, която се нуждае от европейска подкрепа повече от всякога.”

Резников каза пред Financial Times, че през последния месец Берлин е наложил вето върху закупуването от страна на Украйна на пушки за отстрелване на дронове и противоснайперистки системи чрез агенцията за подкрепа и снабдяване на НАТО. Оттогава обаче Германия отстъпи по първия елемент, след като го счете за несмъртоносен, каза той. Германското външно министерство отказа коментар в понеделник, като каза, че дискусиите и решенията в рамките на алианса са поверителни.

По отношение на Русия в германската коалиция се появяват разцепления. Аналена Бербок, външният министър на Зелените, иска по-твърда линия от социалдемократите на канцлера Олаф Шолц. Беърбок каза в неделя, че руският газопровод „Северен поток 2“, който минава през Балтийско море до Германия, не може да бъде одобрен „ако нещата стоят така“. Той е завършен, но не е получил разрешение за експлоатация. Руската инвазия би имала „тежки дипломатически и икономически последици“, добави тя след среща на външните министри на ЕС в Брюксел в понеделник.

Шолц беше по-сдържан, но на пресконференция във Варшава също постави под въпрос газопровода, ако Русия нахлуе на територията на Украйна.

SPD последователно подкрепя спорния газопровод, който заобикаля маршрутите за доставка през Украйна, въпреки предупрежденията от много страни от ЕС и САЩ, че ще засили зависимостта на Европа от руския газ.

Ролф Мюценич, лидер на парламентарната група на СДП, призова за деескалация, като каза: „Трябва да направим всичко, за да намалим реалната опасност от война и да прекъснем спиралата от заплахи и контразаплахи.“

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име