Intrigi.bg Свят Виктор Орбан ядоса Украйна и Румъния със скандален шал

Виктор Орбан ядоса Украйна и Румъния със скандален шал

127
0

Унгарският премиер Виктор Орбан предизвика критики и възмущение заради шала, с който отиде на футболния мач между националните отбори на Унгария и Гърция. Украйна и Румъния реагира остро на аксесоара с щампа, изобразяваща картата на Велика Унгария, в чиято територия са изобразени части от Трансилвания и територията на Украйна.

Унгарският премиер Виктор Орбан публикува на страницата си във Facebook видео, в което се среща с унгарски футболист, носейки шал с картата на Велика Унгария, чиято територия включва части от Австрия, Словакия, Румъния, Хърватия, Сърбия и Украйна.  

Реакция от Румъния

Румънското министерство на външните работи предаде на посланика на Унгария в Букурещ „твърдото си неодобрение“ към жест на унгарския премиер, съобщава Аджерпрес.

Министерството посочи, че отношението на унгарския официален представител е в „очевиден контраст с атмосферата на откритост и възобновяване на двустранния диалог“, показани по време на неотдавнашните срещи на румънския външен министър Богдан Ауреску в Будапеща.

Институцията отбелязва, че „всяка проява от ревизионистки тип, независимо от формата й, е неприемлива, противоречаща на настоящата действителност“ и на ангажиментите на Румъния и Унгария да изградят двустранни отношения в параметрите на Споразумението за разбирателство, сътрудничество и добросъседство, подписано в Тимишоара на 16 септември 1996 г., и на Стратегическото партньорство, от сключването на което тази година се навършват две десетилетия.

Реакция и от Украйна

Киев ще привика унгарския посланик, за да изрази протест срещу поведението на премиера Виктор Орбан, предаде Ройтерс, като се позова на украинското външно министерство.

„Насърчаването в Унгария на ревизионистки идеи не допринася за развитието на украинско-унгарските отношения и не отговаря на принципите на европейската политика“, написа във „Фейсбук“ Олег Николенко, говорител на дипломатическото ведомство. Той допълни, че Украйна иска Унгария да се извини и да заяви, че няма претенции към украински територии.Източник: БТА    

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име