Intrigi.bg Мистерии Вижте световните музеи и галерии – безплатно, безопасно, от дома си

Вижте световните музеи и галерии – безплатно, безопасно, от дома си

229
0

Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика „Новини без коронавирус“.

Стотици хора от цял свят, сред които и много българи, са принудени да ограничат социалните си контакти и да останат вкъщи заради разпространението на коронавируса. Много от културните събития и концертите бяха отложени за неопределено време, а музеи и галерии са затворени. Някои от най-забележителните колекции в света, както и музейни експозиции все още са достъпни – онлайн и от вкъщи.

„Дневник“ събра едни от най-интересните музеи в света, които можете да разгледате виртуално. Посетете Ню Йорк, Атина, Санкт Петербург, Рим, Милано, Париж и разгледайте много други световни забележителности – безплатно, безопасно и удобно от дома си.

Националният природонаучен музей на САЩ

Националният природонаучен музей на САЩ представлява комплекс от 19 по-малки музеи и изследователски центрове. Той се намира във Вашингтон, а билетите за посещение се купуват месеци по-рано заради огромния интерес.Днес може да разгледате напълно безплатно 3D модели на всяка стая, да използвате вирутален гид или да посетите само едно избрано място от музея.

Лувърът в Париж

Може би най-известният музей в света, в които се съхранява и шедьовърът на Леонардо да Винчи – Мона Лиза, е Лувърът. Виртуалният Лувър предлага възможност да се разходите в 3D панорамен модел на музея и да разгледате експозициите, а за всеки експонат виртуалният музей предлага детайлна информация. За съжаление обаче не всички зали са дигитализирани. 3D разходката включва само египетската част, останките от крепостта под музея и Галерия „Аполон“.

Музеят на Ватикана

Музеят на Ватикана е един от впечатляващите и в същото време трудно достъпни. 3D възстановката на „Систинската капела“. Детайлността на използваните изображения ще ви пренесе там, без да чакате часове на опашка за билети.

Британският музей в Лондон

Изключително богат с разнообразните си предмети, Британският музей в Лондон показва днес около 6 милиона обекта. В него можете да видите египетски мумии, розетския камък, мраморите на Елгин и много други съкровища.
В библиотеката на Британския музей се намират повече от 7 млн. печатни книги, около 105 хиляди ръкописа, повече от 3 хиляди папируса. Библиотеката към музея е част от Британската библиотека. Първоначално е открит като сбирка на находки от Древен Египет, Древна Гърция, Асирия и други страни, а днес колекциите обхващат период от античността, Средновековието и Ренесанса.

Музей на изкуството „Метрополитън“ в Ню Йорк

„Метрополитън“ е комплекс от множество художествени галерии, музей на музикалните инструменти, галерия за професионална фотография и библиотека за научни изследвания. По своя мащаб представлява най-голямата институция в САЩ за представяне и изследване на всички видове изкуства. Колекцията е изключително богата и разнообразна – днес постоянната експозиция се състои от над 2 милиона произведения на изкуството

Ермитажът в Санкт Петербург

Ермитажът в Санкт Петербург е комплекс от сгради и е най-големият музей в Русия и един от най-големите и най-старите в света художествени и културно-исторически музеи. Той е и един от най-посещаваните туристически обекти в цял свят и посреща близо 4 млн. посетители от цял свят всяка година. В Ермитажа се съхраняват над 2 700 000 творби на изкуството от различни епохи, страни и народи, представящи световната култура от няколко хилядолетия до наши дни.

Националната художествена галерия във Вашингтон

Националната художествена галерия във Вашингтон се състои от две основни сгради – източна и западна. Това е музей на изкуствата от световна класа, който показва една от най-големите колекции от шедьоври в света, сред които картини, рисунки, отпечатъци, фотографии, скулптура и декоративни изкуства от XIII век до наши дни.
Колекцията на Националната галерия за изкуство включва обширно проучване на произведения на американски, британски, италиански, фламандски, испански, холандски, френски и немски изкуство.

Пинакотека ди Брера в Милано

Това е най-голямата галерия в Милано с над 500 ренесансови картини. В музея са изложени творби от Мантена, Джовани Белини, Браманте и Караваджо, както и много други.

Галерия Уфици във Флоренция

В основата на тази галерия е семейната колекция от произведения на изкуството на Медичите, събирана в продължение на векове. Особено впечатляваща е и архитектурата. Последната представителка на фамилията Медичи – Ана Мария, оставя завещание, в което се разпорежда „всички галерии, картини, статуи, библиотеки, бижута и други ценности на фамилията да не бъдат отчуждавани или изнасяни извън столицата“. Така съкровищата на Медичите и тяхното културно наследство остават завинаги във Флоренция.

След залязването на династията колекцията продължава да се попълва. До XVI в. галерията е показвана по молба на посетители. Тя отваря редовно врати за флорентинците и гостите на града през 1765 г.

Днес галерията съдържа стотици шедьоври на майстори като Джото, Ботичели, Леонардо да Винчи, Рафаел, Джорджоне, Тициан, Фра Филипо Липи и много други и е един от най-прочутите и най-старите световни музеи на изкуствата, пред входа на който се чака с часове и дни.

Капитолийски музей в Рим

Капитолийският музей в Рим представлява комплекс от музеи за изкуства и археология, разположени около площада, проектиран от Микеланджело на Капитолийския хълм в Рим. Това са едни от най-старите публични музеи в света. Тяхната история може да бъде проследена до 1471 г., когато папа Сикст IV дарява на народа на Рим колекция от ценни антични бронзови статуи, намирали се до този момент в Латеранския дворец, и ги разполага на Капитолийския хълм.

Пазари на Траян – Императорски форум в Рим

Пазарът на император Траян е една от забележителностите на Рим. Намира се в центъра на града и е изграден от архитекта Аполодор от Дамаск по нареждане на император Траян около 110 г. Макар наименованието да подвежда, на практика това не е пазар, както са предполагали археолозите, а административен център, свързан с Форума на император Траян.

Музей Ара Пачис в Рим

Олтарът на мира (на латински: Ara Pacis Augustae) е олтар, издигнат в чест на триумфалното завръщане на император Октавиан Август от Испания и Галия през 13 пр.н.е. След падането на Римската империя олтарът е залят от Тибър и векове наред стои погребан под 4 метра тиня. През 1568 г. са извадени отделни скулптурни релефи от олтара, които попадат във вила Медичи, във Ватикана, в Уфици и в Лувъра. През 1859 г. започват основни разкопки, които позволяват на Мусолини да реконструира олтара на Август. Днес той е една от зрелищните забележителности в Рим.

Археологически обекти на Авентин в Рим

Виртуалната разходка предлага обиколка в музеи, галерии и национални туристически обекти, сред които Базиликата „Сан Клементе“, „Вила Адриана“, поглед от високо над Рим, разходка в „Сикстинската капела“, музей на еврейското изкуство и много археологически разкопки и галерии.

Националния археологически музей в Атина

Националният археологически музей в Атина е наричан често гръцкия Лувър. Той е открит през 1891г. и в него е събрана огромна колекция с уникални експонати като микенското злато, скулптури, керамика и бижута. Една от най-забележителните находки, намерила своя дом в този музей, е маската на Агамемнон. Към основната сграда на музея са били добавени допълнителни крила през 1939 г. и в тях колекцията се разширява.

Музей и художествена галерия Прадо в Мадрид

Столицата на Испания е приютила музея и художествената галерия Прадо, основани през 1819 г. Вътре са събрани над 1300 картини, което го нарежда сред най-големите и значими музеи на изобразителното изкуство в света. В основната колекция се съхраняват картини на Веласкес, Ел Греко, Гоя, Рубенс, Йеронимус Бош, Мурильо, Рафаел, Веронезе и др. Освен световноизвестните платна в Прадо можете да видите 950 скулптури, 64000 рисунки, 2400 щампи, 800 декоративни изкуства, 900 монети и 800 медала.

Изкуство и култура от цял свят с Google arts & culture

Ако всичко изброено не е достатъчно, в мащабния проект на Google за изкуство и култура можете да разгледате 3D визуализации от цял свят.

Онлайн платформата представя снимки с висока резолюция на повече от 32 000 експонати от 46 различни музеи. Освен това имате възможност и да се разходите из 3D модели на музеи и галерии в цял свят – Кралския дворец в Амстердам, древния град Палмира в днешна Индия, Националната галерия за съвременно изкуство в Индия, Кралския дворец във Варшава.

Можете да разгледате и някои от колекциите в музеи и галерии в Австрия, Германия, Швейцария, Русия, Финландия, Унгария, Мексико, Чехия, Белгия, Бразилия, Япония, Дания и много други.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име