Intrigi.bg Актуално Вижда ли му се краят или инжекциите срещу COVID-19 ще се слагат...

Вижда ли му се краят или инжекциите срещу COVID-19 ще се слагат всяка година

312
0

Когато производителите на ваксини „Модерна“ (Moderna) и „Пфайзер“ (BioNTech/Pfizer) първи заговориха, че ще е нужна трета „подсилваща“ (бустерна) доза, мнозина повдигнаха вежди, подозирайки ги, че искат да продадат повече от продуктите си.

Въпросът с продължителността на имунитета, който ваксините срещу COVID-19 изграждат, все още е отворен. Засега той съвпада с времето, в което първите инжекции са поставени на доброволците, участващи в клиничните изпитвания.

Изпълнителният директор на „Бионтех“ Угур Шахин, чиято ваксина беше първата, регистрирана за употреба срещу COVID-19, започна през пролетта в различни интервюта да настоява, че имунният отговор с времето отслабва и вероятно ще е необходима трета доза.

Проучванията на компанията сочат, че ефикасността на ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ намалява от 95 процента на около 91% след шест месеца.

„Затова ще имаме нужда от трета доза, за да върнем отново защитата на ваксината до почти 100%“, каза той, предлагайки бустерът да се прилага 9-12 месеца след първата доза.

След това според него ще е необходимо да се прилага нов бустер всяка година или на 18 месеца.

Европейската комисия почти веднага реагира с подписването на нов договор с Pfizer за общо 1.8 млрд. дози за следващите две години, с което се превърна в най-големият клиент на компанията за ваксината ѝ срещу COVID-19. Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен каза, че новата поръчка ще се разпредели между всички европейски държави, за да се използа за трета доза и за евентуално ваксиниране на деца и младежи, които сега са изключени от ваксинацията.

Великобритания и Израел също са поръчали допълнителни дози, но САЩ засега се въздържат и правят собствени проучвания.

Предпазливостта на експертите

Повече от дузина влиятелни експерти по инфекциозни заболявания и ваксини заявиха пред агенция „Ройтерс“, че има все повече доказателства, че първият кръг от глобални ваксинации може да предложи трайна защита срещу коронавируса и най-тревожните му варианти, открити до момента.

Някои от тези учени изразиха загриженост, че тонът на обществените очаквания около бустерите се задава от фармацевтични мениджъри, а не от здравни специалисти, въпреки че повечето са съгласни, че подготовката за евентуална необходимост от реваксинация, е разумна.

В същото време те се опасяват, че натискът за повторна ваксинация още тази година ще задълбочи разделението с по-бедните страни, които ще се нуждаят от години, за да се сдобият с необходимите им количества, за да ваксинират гражданите си дори веднъж.

Директорът на отдела по имунизация, ваксини и биологични продукти към Световната здравна организация Кейт О’Брайън смята, че все още липсват достатъчно данни за ефективността на ваксините срещу новите варианти на коронавируса, за да се вземе обосновано решение.

„Има нула – и наистина имам предвид нула – доказателства, които предполагат, че ще е необходима ежегодна ваксинация срещу COVID-19“, категоричен е д-р Том Фриден, бивш директор на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията

„Напълно неуместно е да се твърди, че е вероятно да се нуждаем от годишен бустер, защото нямаме представа каква е вероятността за това“, казва Фриден, който сега ръководи глобалната обществена здравна инициатива „Реши да спасиш живота“.

Според говорител на Pfizer обаче, докато вирусът циркулира широко, повторни ваксинации ще са необходими, макар че това може да се промени, след като пандемията бъде поставена под контрол.

Главният изпълнителен директор на Moderna Inc Стефан Бансел също смята, че редовни бустери ще са необходими. Компанията очаква да има наесен ваксина, насочена към южноафриканският вариант на коронавируса.

Някои здравни експерти, включително Ричард Хатчет, главен изпълнителен директор на Коалиция за иновации за готовност за епидемия (CEPI), финансирала много проекти за ваксини, казват, че производителите на ваксини са прави да планират предварително подсилващи дози предвид несигурността за поведението на вируса.

По-широк имунитет?

В края на миналата година учените бяха оптимисти, че високоефективните ваксини могат бързо да ограничат пандемията.

Тези надежди помръкнаха през февруари, когато се появиха доказателства, че мутациите на вируса могат да избегнат защитата, предлагана от ваксините. Лабораторни проучвания показват, че южноафриканският вариант може да предизвика от шест до осемкратно намаляване на нивата на антитела сред хората, ваксинирани с продуктите на Pfizer или Moderna.

Вижда ли му се краят или инжекциите срещу COVID-19 ще се слагат всяка година

Данните от клиничните изследвания показват, че ваксините от AstraZeneca Plc, Johnson & Johnson и Novavax Inc са по-малко ефективни при предотвратяване на инфекции в Южна Африка, където местният вариант е широко разпространен.

По-новите изследвания обаче показват, че ваксините на Moderna и на BioNTech/Pfizer произвеждат високи нива на защитни антитела, достатъчни да създадат „буферен ефект“ срещу известните варианти, смята д-р Антъни Фаучи, ръководител на Националния институт по алергия и инфекциозни болести (NIAID) и водещ съветник за коронавируса на Белия дом.

Броят на антителата – които блокират прикрепянето на коронавируса към човешките клетки, не е единственият фактор, определящ защитата срещу инфекцията. Няколко проучвания показват, че Т-клетките – вид бели кръвни клетки, които могат да насочват и унищожават вече заразени клетки, могат да помогнат за предотвратяване на тежкото протичане COVID-19.

Учените от NIAID установиха, че Т-клетките в кръвта на хора, възстановили се от оригиналния вирус, все още могат да се борят с инфекциите, причинени от на разпространените сега варианти, открити във Великобритания, Южна Африка и Бразилия.

„Напълно възможно е“ да не са необходими бустери, каза Фаучи пред „Ройтерс“. „Възможно е вариантите да не представляват толкова голям проблем с една наистина добра ваксина, колкото бихме очаквали.“

Моделът за грипни ваксини

От 1952 г. светът разполага с добре координиран механизъм за определяне кога трябва да се актуализират сезонните грипни ваксини, за да се справят с бързо мутиращите щамове на грипа.

Глобалната система за надзор и реагиране на грипа на Световната здравна организация събира данни чрез националните здравни власти за циркулиращи грипни щамове, и два пъти годишно използва тази информация, за да избере щамовете, които производителите трябва да включват в сезонните ваксини за Северното и Южното полукълбо. Експертите смятат, че подобен модел може да се използва за събиране на данни за вариантите на COVID-19 и за препоръки към производителите.

Вижда ли му се краят или инжекциите срещу COVID-19 ще се слагат всяка година

Друг подход обаче може да бъде да се следва практиката при актуализиране на много други ваксини срещу инфекциозни болест, където решенията се основават на преценката на производителите, националните здравни органи получават данните от клиничните изпитвания и решават дали дадена версия на ваксина трябва да се използва при тях.

Производителите на ваксини срещу COVID-19 възприеха този подход, отправяйки призив за разработване и тестване на конкретни варианти на бустерни дози и оставят на правителствата да ги купуват, както сметнат за добре.

Какви доказателства ще бъдат необходими?

Някои експерти по ваксини казват, че трябва да има ясни доказателства, че сегашните ваксини срещу COVID-19 не успяват да предотвратят инфекции и тежко протичане на заболяването, преди страните да започнат повторни национални кампании за ваксинация.

Те твърдят, че решението за подсилващи дози трябва да се води от резултати за представянето на ваксините при изпитвания и в реални условия, както и на лабораторни проучвания, доказващи намаляващи нива на антитела в кръвни проби от ваксинирани хора.

Засега информацията от производителите показва, че техните препарати осигуряват силна защита за поне шест месеца. Но имунитетът може да варира при различните хора. Възрастните и тези с отслабена имунна система може да се нуждаят от бустери по-рано от по-младите хора с по-здрава имунитет.

Друг важен набор от данни, известен като „корелати на защитата“ – доказателства от клинични проучвания, показващи праговото ниво на антитела, необходими за ваксините, за да защитават, може да помогне при вземането на решения от политиците. Но тези данни все още не са налични.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име