Intrigi.bg Политика Вземате ли тази партия за коалиция (и кога)

Вземате ли тази партия за коалиция (и кога)

519
0

Подобна реплика – според присъствали – е казал премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с коалиционните партньори от „Обединените патриоти“ преди седмици, но разговорът е бил по друга тема.

Засега от управляващите формации твърдят, че не са обсъждали как ще участват на предстоящите парламентарни избори. Неофициално потвърждение има само за разговори между ГЕРБ и СДС за коалиция, каквато имаше и на европейските, и на някои места на кметските избори м.г., но споразумение няма.

Според различни прогнози независимо дали са предсрочни или редовни изборите, следващият парламент ще бъде много фрагментиран, тъй като според проучванията в него ще влязат шест или дори седем формации. Това означава, че управляваща коалиция ще бде сформирана трудно. Въпросите кой с кого би се коалирал винаги са сред най-важните и интересните, но партиите са предпазливи, уклончиви или избягват крайни отговори особено с кого биха управлявали в следващ парламент.

Част от възможните партньорства преди изборите вече се очертават, а още по-категорични са невъзможните съюзи.

Изборът на ГЕРБ

Освен отлив на подкрепа и избиратели след неспиращите скандалите и протести за ГЕРБ има и друг проблем – бившият втори в партията Цветан Цветанов цепи структури за новия си проект, което може да доведе до още по-големи загуби в гласове.

Според последното изследване на „Алфа Рисърч“, направено по поръчка на „Дневник“ в края на юли, макар и с по-малка подкрепа, партията на Бойко Борисов продължаваше да е първа политическа сила. Данни на „Маркет линкс“ от тази седмица показват изравнен резултат между ГЕРБ и БСП.

„Любопитно е какво ще направи ГЕРБ, която все още има шанс да спечели изборите, след което може и да остане в опозиция“, коментира пред „Дневник“ политологът Първан Симеонов, който е изпълнителен директор на „Галъп Интернешънъл“.

Според Юрий Асланов от „Афис“ ГЕРБ ще се яви по-скоро сама на изборите и една от причините за това е, че ще е въпрос на чест Борисов да се докаже на Цветанов. По думите му предизборните коалиции в сегашната ситуация не са важни, тъй като следизборните са неизбежни. Изключение правели тези между маргиналните партии, за които това бил единствен начин за увеличаване на шансовете за влизане в Народното събрание.

„Патриотичният“ проблем

Според представители на коалицията „Обединени патриоти“, с които „Дневник“ разговаря, двете партии ВМРО и НФСБ още не са обсъждали дори дали формацията ще остане за парламентарните избори, камо ли – по-голямо обединение.

По данните на „Алфа Рисърч“ от края на юли коалицията между двете партиите на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов не минава прага от 4% за влизане в парламента. Вероятно лидерите ще трябва да измислят как хем да намалят негативите от управлението с ГЕРБ, което би могло да стане чрез дистанциране, хем да намерят формула за влизане в парламента.

И двете партии вече обявяват, настояват и дори успяват да прокарат всякакви странни идеи (като промяната на името на празника 24 май) в опит за предизборно повишаване на популярността си.

Според Първан Симеонов ВМРО не трябва да бъде подценявана, защото винаги прави силен финален спринт на избори. Юрий Асланов смята, че за патриотичните формации все още има ниша в масовите нагласи, но дори и да успеят да се легитимират, няма да държат ключа към формулата на управление.

Сигурна демократична коалиция

От „Демократична България“, в която влизат „Да, България“, ДСБ и Зелено движение, казаха пред „Дневник“, че към момента не планират да разширяват обединението с други партии преди изборите, но ще търсят подкрепата на граждански обединения.

Коалицията ще влезе в следващия парламент според социологическите проучвания към момента, като според някои от тях е на четвърта позиция преди ДПС.

Затова и въпросите за съюзи след изборите са по-интересни. Коментар на лидера Христо Иванов преди седмица пред „Панорама“ показа и чувствителността по темата особено на твърдите привърженици на обединението. На въпрос за възможна коалиция с ГЕРБ, Иванов обясни, че трябва да видят дали партията може да се освободи от модела „Борисов – Пеевски“, че не е възможно, ако Борисов е в нея и после добави, че се съмнява, че това е постижимо. По-късно той публикува и статус, с който подчерта, че ГЕРБ не е годен субект за коалиране и че не обсъждат управленски коалции и хипотези, а искат от избирателите мандат за управление за радикална модернизация на страната.

Според Христо Иванов коалиция с БСП също не е възможна.

Други обединения в така нареченето дясно

За преговорите между ГЕРБ и СДС съобщи лидерът на малката формация Румен Христов преди дни, когато се обяви за обединение вдясно. За същото ще работи и председателят на КОД Петър Москов, който каза, че ще предложи десен консервативен алианс на СДС и „Обединени патриоти“.

Румен Христов и Петър Москов не отговаряха на мобилните си телефони, а представители на „Обединени патриоти“ казаха лаконично, че не са нито десни, нито леви, а за тях са важни патриотичните ценности.

И бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, който учреди „Републиканци за България“, си постави за цел да обединява формациите от център-дясно. По думите му партията би могла да управлява с тези, които „поддържат евро-атлантическа посока“. Той запази широко поле за бъдещо коалиране, като при представянето на инициативния комитет на партията, отговори на въпрос на „Дневник“ за ГЕРБ с думите, че „всичко зависи от разговори, които могат да бъдат водени след като приключат едни парламентарни избори“. Засега Цветанов не коментира предизборно коалиране.

Според Първан Симеонов Цветанов се заявява в прозападната ниша и звучи като „Демократична България“ и интересно дали може да се стигне до някаква колаборация.

Слави Трифонов и други съюзи и играчи

„Има такъв народ“ на Слави Трифонов според проучванията засега е сигурна партия в следващия парламент и резултатите й отреждат трета позиция. Засега новата партия не е дала никакви заявки, че ще прави предизборни коалиции. Това едва ли ще се случи, защото тя усилено се позиционионира като антисистемен играч и твърди, че е срещу всички досегашни партии били в управлението.

На въпроси на „Дневник“ в началото на август, Трифонов изключи категорично и коалиране с ГЕРБ, и с ДПС. „Абсурдно е да се коалираме с ГЕРБ, това е абсурдно. Просто е невъзможно. Как си представяте след толкова години в публичното пространство – аз да ви кажа това и после да се се случи нещо обратно, обаче го виждаме много често“, заяви тогава лидерът.

Очаква се БСП да се яви в традиционната коалиция с малки леви партии „БСП за България“, макар че въпросът засега не бил обсъждан, а ДПС – както обикновено – сама.

Коалиция между леви и десни за изборите обаче ще има – лидерът на платформата „Изправи се.БГ“ Мая Манолова ще се яви заедно с „Движение 21“ на Татяна Дончева и партиите на бившите депутати от Реформаторския блок Димитър Делчев и Настимир Ананиев – „Движение България на гражданите“, създадено от Меглена Кунева, и „Волт“.

Дали ще има предизборно групиране в проруското пространство, където са АБВ, „Атака“, „Възраждане“ и „Воля“, и дали „Отровното трио“ ще търси начин да участва в изборите – също са интересни въпроси според Първан Симеонов.

„Най-интересно обаче е какво ще направи президентът Румен Радев“, смята политологът от „Галъп Интернешънъл“. Президентът вече отрече създаването на свой проект. Юрий Асланов е на мнение, че той ще се бори за втори президентски мандат.

Какви бяха нагласите на избирателите в края на юли:

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име