Intrigi.bg Актуално Васил Божков се измъкна – взима паспорт от ОАЕ

Васил Божков се измъкна – взима паспорт от ОАЕ

481
0

Милиардерът в изгнание Васил Божков вероятно няма да стигне до българския съд, където го чакат 18 обвинения, сред които за ръководене на организирана престъпна група с участието на още трима души, подбудителство към убийство на четирима човека, принуда и опит на изнасилване на жена, съобщи специализираната прокуратура.

Късметът споходи Черепа дори без да търка талонче – Обединените арабски емирства вече ще дават гражданство на инвеститори, таланти и специалисти, включително учени, лекари, инженери, художници, автори и техните семейства.

Това обяви в Туитър Емирът на Дубай Шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, който е и вицепрезидент на ОАЕ. Новите правила целят да привлекат таланти, които да допринасят за нашето развитие, обяснява той. И обещава ясни критерии в процедурата. За тях, както и за номинации ще отговарят правителството, местните емири и изпълнителните съвети. Законът позволява на получателите паспорта на ОАЕ да запазят съществуващото си гражданство.

Мярката вероятно е предизвикана от трудностите, които изпитва местната икономика заради ниските цени на петрола и пандемията, принудила десетки хиляди работещи чужденци да се завърнат в родината си.

Интересът в България към режима за престой в ОАЕ се засили покрай пребиваването там на хазартния бизнесмен Васил Божков, припомня „Дневник“. Божков е обвинен за редица престъпления тук и прокуратурата опитва да получи екстрадицията му от Дубай.

Засега не е ясно дали притежателите на нови паспорти ще могат да се възползват и от щедрата система за социална подкрепа. ОАЕ влага милиарди долари в безплатно обучение, образование, кредити за купуване на жилища и подаръци на своите около 1.4 милиона граждани.

Чужденците в емирствата обикновено пребивават с визи, които периодично се подновяват, и които са обвързани с това дали притежателят им има договор за работа. Неотдавна тази политика стана по-гъвкава и бяха удължени сроковете за визите за определени инвеститори, студенти и квалифицирани специалисти. Миналата година системата за 10-годишни „златни визи“ също бе разширена като обхват върху някои професии, включително учени, лекари, инженери, творци, писатели.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име