Intrigi.bg Актуално Васил Божков: Прокуратурата е продала моя антика на 2400 години

Васил Божков: Прокуратурата е продала моя антика на 2400 години

564
0

Намиращият се в Дубай бивш хазартен бос и колекционер Васил Божков проведе онлайн брифинг пред медиите, който се състоя в сградата на „Нове холдинг“ на столичната улица Московска.

Божков изрази увереност, че партията му „Българско лято“ ще влезе в следващия парламент. Той добави и че ще се върне в България след изборите на 11 юли.

Основна тема на онлайн пресконференцията обаче бе друга. По думите на Божков, който бе собственик на една от най-големите колекции на антични предмети в Европа, прокуратурата е продала една от иззетите в началото на миналата година антики. Става дума за бронзова хидрия – античен гръцки бронзов съд, наподобяващ амфора, датиращ от преди около 2400 години.

Въпросният предмет бил предложен на Божков от европейски търговец, който впоследствие сам донесъл предмета на българска територия. „Това е безценен предмет“, отсече колекционерът, като отказа да назове цената, на която е закупил въпросната бронзова хидрия. Уточни обаче, че я е купил от „черния пазар“.

„Този артефакт ми бе иззет и в момента даже не знам как стои пред вас. Това показва как се държат с културното наследство на България“, каза бизнесменът.

Фактическият лидер на „Българско лято“ е категоричен, че не се страхува от действията на прокуратурата след днешния си брифинг. „Да заповядат, но да изземат предмета, спазвайки нормите“, каза иронично Божков.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име