Intrigi.bg Спорт Васил Божков обяви, че Наско Сираков ще получи акциите на „Левски“

Васил Божков обяви, че Наско Сираков ще получи акциите на „Левски“

132
0

Oбвиняемият бизнесмен Васил Божков обяви, че Наско Сираков ще получи акциите на „Левски“.

Сираков убедително е изборът на привържениците на „Левски“ за човека, който да получи мажоритарния пакет акции на клуба според гласуването, организирано от обвиняемия бизнесмен Васил Божков във „Фейсбук“. Той събра над 28 000 гласа, като изпревари втория – депутата от ДПС Делян Пеевски (15 200 гласа).

„През януари предадохте „Левски“, май месец го хвърлихте в задкулисието“, написа Божков във „Фейсбук“.

„Слабият и объркан премиер Бойко Борисов, даващ непрекъснато съвети за собствеността и какво да се случва с отбора, не посмя да поеме отговорността за „любимия“ си клуб. Наско Сираков ще получи собствеността на акциите при съгласие от негова страна. Успех на „Левски“, добавя той.

В профила си в „Туитър“ Божков написа: „Каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи…“

По-късно през сайта на „Левски“ Сираков благодари. „Прочетох изявлението на г-н Божков и неговото решение да получа акциите на „ПФК Левски“. Изказвам своите благодарности към многобройните ни фенове, към всички левскари, към моите верни приятели и съмишленици за мощната подкрепа, която получих след обявяване на решението ми, че съм готов да получа акциите. Също така изказвам своите благодарности към г-н Божков и г-н Попов“, заяви той.

От години Сираков беше встрани от „Левски“, но на 17 май обяви публично, че е готов да вземе акциите. До момента обаче той не е посочил какви ходове ще предприеме, ако стане собственик, и откъде ще идва финансирането.

„Всички ние, левскарите, сме виновни, за да се стигне до това положение. Едни с действията си, другите – с бездействието. „Левски“ не е създаден, за да се спасява. Той е създаден да успява, да побеждава. „Левски“ ще успее да се спаси, но наистина в момента времето ни притиска. Нищо не можем да направим за спасението на „Левски“ без акциите“, каза Сираков в предаването „120 минути“ по Би Ти Ви.

По следите на акциите

Големият въпроси сега е дали има някаква уловка от страна на Божков, който заедно с досегашния формален собственик на „Левски“ Георги Попов твърдеше, че акциите са прехвърлени на Борисов.

Кризата в „Левски“ се задълбочи заради сътресенията около мажоритарния пакет акции на клуба. На 13 май Божков, срещу когото има повдигнати 11 обвинения и има искане за екстрадирането му от ОАЕ, направи ход за джиросване на акциите към министър-председателя Борисов. Премиерът отвърна, че това не е негов проблем и че не приема акциите.

Наско Сираков през 2002 г. на "Българска армия" по време на мач между ЦСКА и "Левски", близо до Божков, който тогава беше собственик на червения клуб
Наско Сираков през 2002 г. на „Българска армия“ по време на мач между ЦСКА и „Левски“, близо до Божков, който тогава беше собственик на червения клуб

Юристите дават различни версии за собствеността на „Левски“. В началото повечето смятаха, че Борисов вече е собственик на клуба. Според други джиросването на акциите е дарение и министър-председателят следва изрично да се откаже от него. Няма официална информация дали премиерът e направил някакъв писмен отказ за джиросаните акции, или само медийните му изяви биха тълкувани като такива.

В събота официалният мажоритарен собственик Георги Попов заяви, че Борисов трябва да реши и може да ги прехвърли на Наско Сираков.

Последва и включването на Пеевски. Депутатът от ДПС дари 500 хил. лева на „Левски“ чрез фирмата си „Интръст“. Ръководството на клуба прие сумата въпреки недоволството на част от запалянковците.

Гласуването по системата на Божков

Преди ден Божков представи в гласуването си „четирите най-обсъждани кандидатури“ – Наско Сираков, Константин Папазов, тръста „Синя България“ и Националния клуб на привържениците (НКП).

Той обаче даде възможност и за добавяне на свободен избор от хората. Веднага бяха включени депутатът от ДПС Делян Пеевски, министър-председателят Бойко Борисов, сочения за сръбски наркобос Сретан Йосич, ЦСКА и още десетки варианти.

Сираков убедително стана изборът на синята общност. В четвъртък вечерта гласовете за Йосич изненадващо продължиха да набират преднина и го пратиха на третото място пред Борисов.

Докато вървеше гласуването, в социалните мрежи се появи снимка на Сираков, седнал на маса в бензиностанция заедно с Константин Папазов и следователя от Националната следствена служба и бивш член на ВСС Ясен Тодоров.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име