Intrigi.bg Политика Васил Божков между екстрадицията и депутатския имунитет

Васил Божков между екстрадицията и депутатския имунитет

495
0

Всички отговорни институции в България мълчат по въпроса дали има някакво движение по искането на прокуратурата за екстрадиция на бизнесмена Васил Божков. Той повече от година живее в Дубай, а в България има 18 повдигнати обвинения за тежки престъпления. Междувременно Божков се кандидатира за народен представител на предстоящите парламентарни избори на 4 април. В момента се ползва с имунитета на кандидат за народен представител, а ако бъде избран, ще получи и депутатски имунитет.

В сряда (24 март) в представяне на идеите за правосъдието на неговата партия (това става в излъчвани на живо във фейсбук разговори между Божков и експерти, които представят идеи) бизнесменът обаче се обяви за отпадане на депутатския имунитет.

С имунитет или не обаче остава въпросът дали Божков може да се върне в България докато в Обединените арабски емирства тече процедурата по екстрадицията му. На 31 януари в интервю пред БНР самият той не разказа конкретно, но от думите му се разбра, че тази процедура не е приключила и докато тече, той няма право да напуска Дубай. Това ограничение обаче е свързано именно с екстрадицията му – за да не пътува в други държави, но, ако реши да се върне в България, може да го направи, коментираха юристи пред „Дневник“.

На 15 март Божков се тагна в пост във фейсбук от Барселона, след като Съдът на ЕС в Люксембург обяви всички европейски заповеди за арест, издадени от България, за невалидни. Такава е издадена и за самия Божков и тогава той реагира с коментар в социалните мрежи – „Идвам“. Няма официално потвърждение дали наистина е напуснал Дубай и къде е в момента. Фейсбук позволява всеки да избере локация, независимо от мястото, на което се намира.

На практика единствената информация, че някаква процедура все пак има и тя е в ход, идва от самия Божков и не е потвърдена от нито една институция в България. Няма отговор и на въпроса колко ще продължи процедурата и на какъв етап е, както и възможно ли е да е отказана и какво следва.

В тази ситуация всички ходове какво да направи, изглежда, зависят от самия Божков.

В България от 27 февруари 2020 г. има окончателно съдебно решение той да бъде задържан за 72 часа, ако влезе в страната. А хипотетично, ако бъде избран за народен представител и се сдобие с имунитет, то може и да не го предпази за дълго, тъй като може да бъде свален по искане на прокуратурата и след гласуване на Народното събрание.

Божков: Не се крия, никой не ме търси

Божков многократно е заявявал, че не се укрива, той твърди, че никой не го търси. В писмо до медиите, разпространено на 4 март, заяви, че е лъжа и няма основание да бъде наричан „укриващия се в Дубай бизнесмен“.

„Никога и от никого не съм се крил. Още по-малко съм бягал. Напуснал съм територията на България по законоустановения ред. Нещо повече – подал съм лично сигнал до прокуратурата и всички компетентни институции за рекет и изнудване с доказателства за най-голямата корупционна схема по върховете на държавата. Там е посочен и адресът ми в Дубай. Всеки, който ме е потърсил, ме е намерил, а всяка медия, която е пожелала, се е свързала с мен. Тенденциите и внушенията са особено опасни и добре платени, когато наближават избори. Всеки свързан с политика и медии е наясно с този факт. Аз не съм извън България по свой избор“, написа той до медиите и в публикация във фейсбук.

„Дневник“ потърси Божков с въпроси за процедурата по екстрадиция, статута му в момента, дали може и напуска Дубай, но не получихме отговори от него повече от седмица.

Междувременно самият той обяви позицията си за имунитета на народните представители по време на представянето на програмата на партия „Българско лято“ за съдебната система, като заяви, че той трябва да отпадне и всички граждани да бъдат равни. По време на представянето нямаше възможност за задаване на въпроси от медии и така и не се разбра дали той самият би се отказал от имунитета си, ако получи такъв. (Повече за програмата и отпадането на фигурата на главния прокурор – тук.)

Ще екстрадират ли Васил Божков – въпрос без отговор

„Дневник“ отправи серия от въпроси до трите основни институции, които имат ангажимент в процедурата по искане за екстрадицията на Божков, на 1 февруари. До момента отговори има от министерствата на правосъдието и на външните работи, но не и от прокуратурата, която е основният орган, ангажиран с искането за връщането му.

Министерството на правосъдието не е страна по искането за екстрадиция на Васил Божков. Ведомството е съдействало единствено за изпращане на документите, които са придвижени по дипломатически път. Нямаме информация докъде е стигнала процедурата, обърнете се към прокуратурата – тя е органът, който е изпратил това искане.“ Това обясниха за „Дневник“ от ведомството, ръководено от Десислава Ахладова.

Преди повече от година – на 17 февруари 2020 г., предшественикът й Данаил Кирилов обясни, че пакетът документи, който е над 200 страници, е бил преведен на арабски език и е изпратен от прокуратурата в правосъдното министерство, а оттам – незабавно в Обединените арабски емирства.

Министерството на външните работи „няма пряка компетентност по извършването на екстрадиции, свързани с български граждани“, отговориха от там. „Компетентните институции, свързани с процедурата по екстрадиране, са Прокуратурата и Министерство на правосъдието. Ролята на МВнР е в случай, че са получени указания от компетентните институции, да окаже необходимото съдействие за препращане на съответните документи до посочените от тези институции адресати.“

А прокуратурата, която поиска преди повече от година Васил Божков да бъде предаден на българските власти и разследван тук по 18 обвинения, които са му повдигнати, мълчи и не дава никаква информация на какъв етап е процедурата.

В интервю за Би Ти Ви от 8 май 2020 г. на въпроса какъв е статутът му в Обединените арабски емирства Васил Божов каза, че е „резидент“, както и че е влязъл в страната „по работа“ и ако напусне територията на ОАЕ, сигурно ще бъде арестуван. (Какво означава да си „резидент“ в ОАЕ – четете тук)

Ролята на имунитета

Васил Божков се кандидатира за депутат от столичния 25-и многомандатен избирателен район в София, където е т.нар. лидерска битка и листи водят Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Божков е водач на листата на партията „Българско национално обединение – БНО“, чийто председател Георги Георгиев отстъпи регистрацията си на платформата „Българско лято“, се вижда от регистрациите в районната комисия.

Като кандидат за депутат в момента той е с имунитет. Според Изборния кодекс Божков, както и всички останали кандидати за народни представители, се ползват със защита, регламентирана в чл. 103 от кодекса.

Чл. 103. (1) От датата на регистрацията регистрираните кандидати не могат да бъдат задържани или привличани като обвиняеми освен в случаите на заварено тежко престъпление.
(2) Когато регистрацията на кандидат е заличена, правата по ал. 1 се прекратяват от деня на заличаването.
(3) Разпоредбата на ал. 1 не се прилага, когато регистрираните кандидати са били задържани или привлечени като обвиняеми преди датата на регистрация.

Имунитетът му като кандидат за народен представител може да бъде свален по искане на прокуратурата и с решение на Централната избирателна комисия. Хипотетично, ако Божков бъде избран за народен представител и влезе в парламента, той също ще се ползва с имунитет.

В България имунитетът се снема по искане на главния прокурор и с разрешение на Народното събрание при престъпления от общ характер за разследването на конкретно престъпление. В случай че прокуратурата поиска имунитета на депутат, той може да се откаже доброволно от него и да не се стигне до гласуване от Народното събрание.

В останалите случаи депутатите ще отговарят за деянията си след изтичане на мандата им, ако не са преизбрани и давността не е изтекла. По отношение на административнонаказателното преследване и граждански процеси народните представители нямат имунитет.

Ако Божков бъде избран за народен представител, производствата срещу него трябва да спрат, обясниха пред „Дневник“ юристи, тъй като наличието на имунитет е пречка за продължаването на всякакви действия с него – арести, разпити, предявяване на материали по обвинението и други. В момента, в който имунитетът падне или депутат се откаже от него доброволно, производствата могат да бъдат възобновени.

Практиката обаче показва, че няма случаи или те са по-скоро изключения, в които Народното събрание да откаже да снеме имунитета на депутат, за да бъде разследван, и това е по-скоро формална защита.

От прокуратурата няма никаква информация повече от година на какъв етап е процедурата по искането за екстрадиция на Васил Божков, водят ли се дипломатически разговори и имало ли е последващи посещения на прокурори в Дубай
От прокуратурата няма никаква информация повече от година на какъв етап е процедурата по искането за екстрадиция на Васил Божков, водят ли се дипломатически разговори и имало ли е последващи посещения на прокурори в Дубай

За особеностите на екстрадирането

Преди година информацията, че Васил Божков е арестуван в ОАЕ, първоначално бе съобщена неофициално от главния прокурор Иван Гешев. После той я потвърди официално, а в средата на февруари 2020 г. български медии съобщиха, че Божков, който по информация на българската страна е в ареста в ОАЕ от края на януари, е бил пуснат. Дали бизнесменът с интереси в хазарта Васил Божков ще бъде предаден на българските власти е по-скоро въпрос на дипломатически отношения, отколкото на юридически, тъй като България няма правно сътрудничество с Обединените арабски емирства, обясни тогава бившият министър на правосъдието Данаил Кирилов.

По това време Апелативният специализиран съд взе решение, че ако Божков се върне в България или бъде доведен тук, той ще бъде задържан за 72 часа. Само няколко часа по-късно от държавното обвинение съобщиха, че двама прокурори от Върховна касационна прокуратура са били на работно посещение в Обединените арабски емирства от 25 до 27 февруари.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име