Intrigi.bg Куриози Вандализъм! Откраднаха бастуна на Пенчо Славейков от пл. ”Славейков”

Вандализъм! Откраднаха бастуна на Пенчо Славейков от пл. ”Славейков”

224
0

Откраднаха бастуна на Пенчо Славейков от бронзовата статуя на поетите Пенчо и Петко Славейкови в центъра на София.

Композицията на Георги Чапкънов осъмна без елемента, на който се подпира писателят, само шест месеца, след като беше инсталирана обновената скулптура.

Бастунът на Пенчо Славейков не за първи път става обект на подобен вандализъм. В началото на ноември 2015 г. бронзовата композиция осъмва с изкривен бастун.

През септември 2009 г. пък гола жена поругава паметника на Славейкови баща и син, като се снима гола на скулпотрата.

Тази година паметникът отново предизвика спорове и дискусии. Той премина през цялостна реставрация, след която беше върнат на мястото си с нова сянка под краката на поетите. Мнозина бяха подразнени, че новата сянка е излъскана до блясък за разлика от предишната, която изглеждаше умишлено патинирана.

Композицията на Пенчо и Петко Славейкови е създадена по идеята на архитект Станислав Константинов и е реализирана от Георги Чапкънов. Скулптората привлича както туристи и посетители на столицата, така и жителите на София.

Мнозина се снимат, седнали до фигурите на двамата поети.

Други скулптори на Чапкънов също са ставали обект на кражби и вандализъм. Така например пред входа на ул. „Ангел Кънчев“ 3 той украсява стълбите с бронзов бръшлян, из който имаше малки гущери, птички и други дребни фигурки.

Елементите бързо започнаха да изчезват от фината декорация, затова най-накрая скулпторът беше принуден да демонтира цялата композиция

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име