Intrigi.bg Политика Валери Симеонов внесе закон за забрана на хазартните игри и на частната...

Валери Симеонов внесе закон за забрана на хазартните игри и на частната лотария

304
0

Валери Симеонов и група от 6 депутати от НФСБ предлагат да се забрани организирането на хазартни игри, включително разпространението на билети, фишове, талони, както и плащането на печалби за хазартни игри, от лица, от обекти или верига от обекти, които не са лицензирани от Държавната комисия по хазарта.

Предложението си депутатите са направили с проект за промени в Закона за хазарта, внесен днес, 16 януари, в Народното събрание.

В проекта се предлага още търговските обекти, в които се продават талони за участие в моментни лотарийни игри също, както игралните зали и игралните казина, да се намират на не по-малко от 300 метра от училища, от домове за деца, лишени от родителски грижи, освен ако се намират в хотели, категоризирани с категория четири или пет звезди (както е описано в чл. 44, ал.1 от закона).

Групата депутати предлага ограничаване на лотарийните игри със създаването на нов текст в закона: „Лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, могат да се организират само от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“ след получаване на съответния лиценз“.

Във връзка с това ограничение в преходните и заключителните разпоредби на закона депутатите предлагат да се запише, че лицензите за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, които са издадени на лица, различни от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“, се прекратяват три месеца след влизането на закона в сила. В същия момент спират и игрите по тези лицензи.

В средата на 2018 г. Валери Симеонов предложи продажбата на талони да бъде ограничена до специализираните за хазартни игри места – т.е. лицензираните като такива пунктове, казина. С проект за промени в Закона за хазарта Симеонов тогава настояваше да се ограничи и рекламата на тези игри, имайки предвид телевизионните предавания, в които показват спечелилите от игрите с талони. Проектозаконът обаче не получи достатъчно подкрепа, дори не стигна до гласуване в комисии. 

Валери Симеонов обяви в студиото на БНТ тази вечер за законодателната си инициятива. 

„Това е мой ангажимент по отношение на тази проказа. Хазартът е доказана зависимост, това е вид болест и все повече от нашите сънародници страдат от нея…Лотарията трябва да бъде възложена единствено на Българския спортен тотализатор, а средствата да се пренасочват за спорт, култура, образование“, мотивира  предложението си лидерът на НФСБ. 

Това е втората атака на Валери Симеонов срещу лотарията. Преди година и половина обаче той не искаше национализация на лотарията, а билетите да се продават единствено в обекти, които са получили специален лиценз за това. 

Новото предложение отново следва подобна логика, но е много по директно – забрана на сега действащите лотарии, след което вероятно това ще бъде отчетено като грешка и отново ще се позволят частни лотарии, но вече на разчистена територия с нови играчи. 

В момента големите лотарии в България са две – „Национална лотария“ и „Лотария България“. И в двете мажоритарен собственик е Васил Божков, а миноритарните собственици са различни. В последния месец „Националната лотария“ е обект на атака от братята Найденови, които са съдружници на Васил Божков в „Еврофутбол“ и много казина и игрални зали.

Валери Симеонов коментира и ареста на Нено димов, както и коалиционнните отношения в управляващата коалиция.

„Коалиционният съвет беше неприятен, защото основната тема беше водната криза в Перник, увенчана с ареста на един министър, който лично според мене не е виновен или вината му е съвсем малка. Арестът на този човек по никакъв начин няма да допринесе за състоянието на язовира. Неговата вина бих я определил не като лична, а като механична. По установен метод за потушаване на общественото напрежение се набеляза една жертва, тя се хвърли и хората са удовлетворени. Нещо, което се е правило в Древния Рим. Тогава се е определяла жертва, тя се е хвърляла, изяждана е, а тълпата е била доволна“, разказа заместнник-председателят на парламента. 

Много скоро, според Симеонов, нямало да има хора за министри и за заместник-министри, защото не се правела реална оценка, а се търсел виновник.

„Това разследване тръгна с много напрежение. Спецпрокуратурата тръгна с грешки, като това, че язовирът бил собственост на МОСВ, което не е вярно. Графиците, които Нено Димов е подписвал, са подготвяни от ВИК-Перник. В министерството ги поемат двама експерти и ги дават на съответния началник-отдел. Нено Димов подписва графиците на много язовири и той делегира доверие на своите експерти. Защо цялата вина трябва да се концентрира върху една личност? Не съм доволен от решението на специализириния съд“, категоричен е Симеонов по повод решението на Апелативния спецсъд да остави Нено Димов за постоянно в ареста.

През януари 2018 г. в язовира е имало 12 млн. куб м, януари 2019 г. също 12 млн. куб м. През април не е имало приток на вода. Първата реакция на управителя на ВиК-Перник била от октомври, когато било много късно.

„Толкова бързо се развиват нещата, че ние нямаме време да решаваме как да гласуваме на вота на недоверие. Но не се знае дали ще има такъв“, каза още Валери Симеонов.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име