Intrigi.bg Актуално Важно! Сменете английските шофьорски книжки с български

Важно! Сменете английските шофьорски книжки с български

1395
0

Британският посланик у нас Емма Хопкинс призова всички граждани на Великобритания, които живеят в България, да сменят шофьорските си книжки с български. Причината е Брекзит, който влиза в сила на 29 март.

Освен за гражданите на UK, това е важно за стотиците хиляди българи, които живеят на Острова и имат тамошни шофьорски книжки, допълват запознати. С такива свидетелства за правоуправление разполагат и доста нашенски шофьори на тирове, казаха притеснени собственици на транспортни фирми.

Според Емма Хопкинс, за да шофират легално в България, за британските граждани е най-добре да имат български шофьорски книжки. Другият вариант да управляват МПС законно у нас е да се сдобият с Международен документ за шофиране, в който се заявява, че притежават шофьорска книжка. Посланикът обаче препоръча втория вариант на сънародниците си, които пристигат в България на почивка.

Емма Хопкинс обяснява в специално видео 5-те стъпки, които трябва да предприемат британските граждани у нас, за да сменят шофьорските си книжки.

Първо, техните британски книжки трябва да са валидни и притежателите им да нямат наложени наказания. Те трябва да им направят ксерокопие и да отидат до местния полицейски участък. Второ – нужно е да имат адресна регистрация в България поне 6 месеца назад и да предоставят документ за самоличност, издаден от МВР. Трето – да попълнят заявление. Четвърто – да представят медицински документ, който удостоверява, че са физически годни за шофиране. Ако книжката ви е стандартна, няма нужда да минавате през психологически тест, а също не е нужно да представяте дипломата си, обяснява посланик Хопкинс. Те ще са ви нужни, ако имате по-високи категории – например за управление на камион или автобус. Пето – декларация, че живеете постоянно в България и нямате шофьорска книжка, издадена от друга страна в ЕС. Смяната може да е безплатна или да струва до 50 лв., в зависимост от възрастта на притежателя или бързината на избраната от него услуга.

Ако британските граждани се върнат във Великобритания, те имат право да шофират до 1 година от датата на пристигането си с българска книжка, допълни Емма Хопкинс.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име