Intrigi.bg Куриози Българи съдят HBO GO за пиратство

Българи съдят HBO GO за пиратство

290
0

Музикаутор“ завежда три дела срещу HBO Europe и HBO България, които разпространяват услугата HBO GO чрез Telenor, A1 и Vivacom. Всеки от исковете е за 210 000 лева. Това стана ясно на пресконференция на организацията на композитори и автори, която се проведе днес

Въпреки че повече от пет години услугата HBO GO е достъпна в България, у нас тя все още се разпространява с неуредени авторски права за музиката. Според „Музикаутор“ загубите за авторите и композиторите, чиято музика е звучала и продължава да звучи във филмите по HBO GO, са на стойност между 500 000 и 1 000 000 лева.

 „Нарастващият брой потребители на HBO GO е видим. Трябва да избегнем в тази тежка ситуация за творците, те да не получават дори указаното по закон“, посочи българският композитор и председател на Управителния съвет на „Музикаутор“ Ясен Козев.

Ситуацията е усложнена от факта, че по закон ползвател на музиката са HBO Europe/България. Те обаче твърдят, че са прехвърлили на разпространителите, а именно на българските мобилни и кабелни оператори, задължението за музикален лиценз. 

„Музикаутор“ беше въвлечен в преговори в продължение на 5 години, в които HBO Europe/България, Telenor, A1, Vivacom си прехвърляха отговорността и бавеха процеса“, каза Румяна Колева, Мениджър „Дигитално лицензиране”, Международни отношения на Музикаутор.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име