Intrigi.bg Актуално България ще търси газ от Азербайджан, Турция или Русия, американската компания отказа...

България ще търси газ от Азербайджан, Турция или Русия, американската компания отказа отсрочка

273
0

Aзербайджан, Турция, Русия. С компании от тези държави и в този ред, ако се наложи, ще преговаря България за осигуряване на необходимите количества природен газ за зимата. Това съобщи енергийният министър Росен Христов. По данни на „Булгаргаз“ недостигът на суровината е от 40%, и то при положение че се реализират доставките от американската компания „Шиниър“ на седем танкера втечнен газ, договорени от кабинета „Петков“. Последната също проявява интерес към средносрочни доставки на газ, дори настоящите договорености да не се финализират, каза Христов.

„Ако решим да преговаряме с „Газпром“, най-приятният сценарий е възобновяне на доставките по текущия договор (той изтича в края на годината – бел. авт.) Не виждам смисъл отначало да се преговаря за нов договор. Ще се обсъди начинът на плащане, който е офериран както на другите европейски държави. Ние искаме по-добри условия, да видим дали те ще се съгласят. Трябва да имаме предвид, че не е сигурно дали те биха искали да работят с нас, тъй като предишното правителство е направило резки стъпки за отношенията с Русия. Нещата са усложнени като цяло. Надявам се, че икономическият интерес да стои по-настрани от политическия“, каза Христов.

По повод седемте танкера от САЩ Христов съобщи, че „Шиниър“ е отказала искането на българската страна за удължаване на крайния срок за потвърждаване на договора, който е 19 август. Според неговите обяснения той е нужен, за да се намерят свободни слотове за разтоварване и регазификация. Христов подчерта, че за трите танкера до края на годината такива не са били осигурени. Бившият премиер Кирил Петков твърди обратното – имало е договорка за два с Гърция.

Христов коментира, че е водил разговори със заместник-министър на енергетиката на Турция, който до утре сутрин трябва да каже дали в страната има свободни терминали в този период. Отделно са събрани оферти от компании със запазени слотове в Турция и Гърция, но тук според Христов идвал моментът с цената и готовността на гражданите и бизнеса да я платят. Направи впечатление обаче поредната липса на конкретика в обясненията на Христов.

Той каза, че не е готов да даде точното число на осигурения газ за септември от търгове на „Булгаргаз“, а и мислел, че информацията е конфиденциална. Държавната компания можела да осигури по същата схема и газ за октомври, ако сделката за танкерите не се реализира.

По повод преговорите с Азербайджан той каза, че са за увеличаване на количествата във връзка и с по-бързото пълнене на хранилището в Чирен, което е европейско изискване. Официалните информации до този момент сочеха, че когато интерконекторът с Гърция бъде довършен, автоматично доставките на азербайджански газ за България се увеличават, а цената намалява.

Предсрочно газ от интерконектора нямало заради предишното правителство

Дори интерконекторът с Гърция да е готов преди 1 октомври, газ за България не може да бъде доставен заради договорка на предишното правителство, каза Христов, като изрично добави, че не иска да влиза в подробности. Днес той бе на инспекция на строителството на съоръжението, за което до вчера трябваше да бъде представен график, каквато бе договорката след срещата при президента Радев, на която гръцкият строител пое ангажимент да е готов до 8 септември.

„ICGB и „Авакс“ представиха чернова за график за завършване на всички дейности. До края на деня ще го внесат в Министерството на енергетиката и в това на регионалното развитие. Той ще е отправната точка, от която ежеседмично ще присъстваме на оперативките, за да следим изпълнението“, каза Христов.

По думите му едно от най-важните недовършени неща за експлоатацията е компютърната система за управление, която е в тестов режим. На 14 септември Министерството на енергетиката ще провери докъде е стигнало изпълнението. Останалите критични по думите на Христов точки са безопасността, документацията за издаването на актовете за въвеждане в експлоатация на строежа, както и лицензите.“Най-малкото закъснение и отклонение от този график би довело до това проектът да бъде забавен след 1 октомври. Това би нанесло големи финансови щети за страната. Към момента имаме увереност, че проектът ще е готов и газ ще потече на 1 октомври. Дори да сме готови по-рано, няма как газ да потече по-рано от 1 октомври заради договорености, направени от предишното правителство“, заяви Христов, като посочи, че не иска да ги коментира.

Уточни, че ако въвеждането в експлоатация се забави с няколко дни и стане през октомври, газът за България ще тръгне на 1 ноември.

От „Булгаргаз“ се иска да действа агресивно

От новото ръководство на държавната компания „Булгаргаз“, която през тази седмица бе поета от бившия депутат от БСП Деница Златева, ще се иска активно и агресивно да реагира на всякакви флуктуации на пазара, каза Христов. Според него е трябвало да не се изпада в ситуация, в която в последният момент да се търси газ.

Другият приоритет е решаване на ликвидните проблеми на компанията, която получи 800 млн. лева държавен заем. Според Христов е трябвало по-агресивно да се търсят източници на финансиране – както държавни, така и частни.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име