Intrigi.bg Актуално България с нота до Скопие след вандалския акт на гроба на Гоце...

България с нота до Скопие след вандалския акт на гроба на Гоце Делчев

181
0

Посолството на България в Скопие изпрати нота, с която изрази дълбоко съжаление за вандалски акт, след съвместното отбелязване на 150-ата годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие, съобщиха за БТА от мисията ни в македонската столица.

Поводът е откъсването на трикольорните ленти от венците, положени от българската делегация на гроба на Гоце Делчев в църквата „Св.Спас“ в Скопие, от неизвестни извършители, непосредствено след отпътуването на българската делегация.

Видео от случилото се беше публикувано в социалните мрежи.

В нотата се посочва, че този акт не допринася за духа на добросъседството и усилията на двете страни за динамизиране на двустранния диалог.

Българската страна настоява компетентните органи в Република Северна Македония да разкрият и накажат извършителите.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъжда вандалския и неприятен инцидент, случил се в деня на честването на 150-годишнината от рождението на нашия най-изтъкнат революционер Гоце Делчев, извършен от членове на запалянковски групи, които по нецивилизован начин свалиха лентите от венците, положени от български официални лица по време на отдаването на почит пред гроба на Гоце Делчев, се казва в съобщение, публикувано на сайта на Министерството на външните работи на Република Северна Македония.

Както Министерството на външните работи на Република Северна Македония официално информира Република България, компетентните институции вече предприеха всички необходими стъпки и процедури, за да бъдат издирени виновниците за този неприятен инцидент, който хвърля сянка както върху гроба на Гоце Делчев, така и на репутацията на страната ни и на делегацииите от България, които участваха в този тържествен акт на почит към тази велика историческа личност, важна за двете страни и за целия регион, пише в съобщението.

Правителството на Република Северна Македония приветства участието на българската делегация, водена от г-жа Теодора Генчовска, министър на външните работи, и българския депутат в ЕП Илхан Кючюк в честването на тази значима 150-годишнина, с което двете страни продължават усилията си за засилване и задълбочаване на цялостното сътрудничество и укрепване на доверието като основа за развитие на добросъседските отношения, се казва в съобщението на министерството на външните работи на Република Северна Македония.

Междувременно от културния център „Иван Михайлов“ в Битоля съобщиха, че тази сутрин е бил нападнат офиса им. От центъра са уведомили полицията, както и Българското консулство в града, но питат: Дали става въпрос за обикновен вандалски акт, или нещо друго?

Това е вторият инцидент, свързан с хора с българско самосъзнание в Република Северна Македония, в рамките на две седмици, след като на 29 януари в центъра на Скопие беше счупено стъклото на автомобила на председателя на Сдружението за българо-македонско приятелство Добри Митрев.

Македонското МВнР осъди вандалския акт на гроба на Гоце Делчев

Министерството на външните работи на Република Северна Македония излезе с позиция по повод нотата на нашето Външно министерство за вандалския акта на гроба на Гоце Делчев в Скопие. „МВнР остро осъжда вандалския и неприятен инцидент, станал в деня на 150-годишнината от рождението на най-видния ни революционер Гоце Делчев, инцидент който беше извършен от членове на фен групи, които по нецивилизован начин премахнаха лентите на венците, положени от българските официални представители по време на отдаване на почит пред гроба на Гоце Делчев“, се казва в позицията на Скопие.

От външното министерство допълват, че за този случай официално е уведомена Република България, а компетентните институции на Северна Македония вече са предприели всички необходими мерки и процедури за установяване на авторите на този неприятен инцидент, „чрез който се прави опит да се хвърли сянка върху отбелязването и честването на гроба на Гоце Делчев, но и върху репутацията на страната ни и делегациите от България, участвали в този тържествен акт на възпоменание на тази велика историческа фигура, важна за всички нас“, допълват от македонското външно министерство.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име