Intrigi.bg Актуално България отбелязва 112 години независимост

България отбелязва 112 години независимост

263
0

Днес се навършват 112 години от обявяването на независимостта на България. 22-и септември се чества като официален празник на страната от 1998 г.

С акта от 22 септември 1908 г. България отхвърля политическата си васална зависимост от Османската империя, резултат от решенията на конгреса в Берлин през 1878 г., и става суверенна държава, равностоен партньор на останалите европейски страни.

Този акт става възможен 30 години след освободителната за България Руско-турска война от 1877-78 г. Едва през лятото на 1908 г., след извършената в Османската империя младотурска революция, се създават условия България да провъзгласи своята независимост.

Манифестът, с който княз Фердинанд І провъзгласява във Велико Търново през 1908 г. Княжество България за независимо царство.
Манифестът, с който княз Фердинанд І провъзгласява във Велико Търново през 1908 г. Княжество България за независимо царство.

Решението за обявяването на независимостта е взето през август 1908 г. на среща на княз Фердинанд и министър-председателя Александър Малинов в Унгария. На 22 септември с.г. в черквата „Св. Четиридесет мъченици“ България е обявена за независимо царство, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Мястото е избрано специално, за да се подчертае приемствеността със средновековната българска държава.

„Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска. Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят. Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция“, се казва в Манифеста, който Фердинанд прочита.

Снимка от провъзгласяването на Независимостта на България в Търново на 22 септември 1908 г.
Снимка от провъзгласяването на Независимостта на България в Търново на 22 септември 1908 г.

Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите между Турция и България. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й.
Официално това става на 6 април 1909 г., след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за независима държава.

Традиционно Търново е в центъра на събитията

Началото на честванията е от 7.30 часа, когато в средновековния храм „Свети Четиридесет мъченици“ ще бъде отслужена празнична литургия . По традиция, историческа възстановка в двора на църквата ще пресъздаде прочитането на царския манифест за Независимостта.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име