Intrigi.bg Политика България не е съгласна с мнозинството в ЕС как в пандемията да...

България не е съгласна с мнозинството в ЕС как в пандемията да се ограничи пътуването

175
0

България не одобрява препоръките на Еврокомиисята за това как да се ограничава свободното движение в ЕС. Това потвърдиха от пресцентъра на Министерството на външните работи пред „Дневник“. Решението на 27-те няма задължителна сила и за прилагането му отговарят страните членки.

България е гласувала на 13 октомври „въздържал се“ за решението на Съвета на ЕС по препоръката на Еврокомисията за координиран подход при ограничаване свободното движение в ЕС в отговор на пандемията от коронавируса. Препоръката ЕК представи в началото септември, а по информация на испанската агенция Europa Press още четири държави са се въздържали на гласуването – Австрия, Кипър, Малта и Люксембург.

В петък в Брюксел премиерът Бойко Борисов каза: „Европейската комисия и държавите членки продължаваме усилията си да бъдем единни и да има цялостна координация по отношение на COVID-19. Трябва да сме в ежеминутен синхрон“. Но във вторник неговото правителство не е гласувало за препоръките, одобрени от мнозинството държави в ЕС.

Страните членки са се договорили ограничаването на свободното пътуване да се прави „с добра координация, предвидимост и прозрачност“. Конкретните данни за всяка страна се публикуват на специален портал.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име