Intrigi.bg Крими България и Франция неутрализираха група за трафик на хора

България и Франция неутрализираха група за трафик на хора

348
0

167 души са станали жертва на трафик на хора с цел трудова експлоатация.

Това съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров във връзка със съвместното разследване на български и френски власти на международна престъпна група, извършваща трудова експлоатация.

Това предаде БГНЕС.

Възнаграждението, което са присвоявали, е влагано в имоти във Франция от страна на българските участници в групата, обясни наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.

Закупували са имоти, открили са си магазин, търгували са със стоки там, паради което нашето разследване е насочено и към изпиране на пари, придобити в резултат на тази престъпна дейност.

Възнаграждението, което е трябвало да получават работниците е в порядъка на 1700 евро, което обаче не се е случило, защото участниците български граждани на място във Франция са удържали това, което са платили на работниците за прехрана, удържали са по 200 евро за транспорт, каквато уговорка не е имало и други разходи. В крайна сметка голяма част от българските работници са оставали с почти нулево заработено възнаграждение, в някои от случаите, дори недостигащо да се върнат в България, каза още Деянова.

„Характерното за тези лица, потърсили този начин за осигуряване на доходи, е, че това са хора с нисък социален статус и с недобър социален опит“, допълни още тя.

Властите на България и Франция с подкрепата на Европол спряха дейността на организирана криминална група, замесена в търговия с хора с цел експлоатация на работна сила и пране на пари.

Акцията е проведена на 17 септември и в нея са участвали повече от 80 български и френски разследващи служители.

Криминалната група прехвърляла работници от България във Франция за сезонна работа.

Френските власти са арестували четирима членове на групата – трима българи и един французин.

По данни на Европол, по време на разследването са идентифицирани 167 потенциални жертви, които са работили в четири различни фирми за производство на вино близо до град Лион.

Българската част от престъпната група подлъгвали свои сънародници, а французинът се занимавал с логистиката, включително организиране на настаняването на работниците.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име