Intrigi.bg Актуално България е с рекордно поскъпване на храните в Европейския съюз

България е с рекордно поскъпване на храните в Европейския съюз

241
0

България отбелязва редокрдно поскъпване на храните в целия Европейски съюз в периода февруари 2019 – февруари 2020 г. Цените на дребно на почти всички хранителни продукти са скочили, като средното поскъпване е с цели 7,9%, показват официалните данни на Европейската комисия за цените на суровините и хранителните продукти. 

От всички страни членки страната ни е с най-голям среден скок в цените на храната. Изпреварваме Чехия, където поскъпването е с 5,8% на годишна база, Румъния, където увеличението е с 4,3%, Естония (3,4%), Унгария (3,2%) и Латвия (3,1%). В развити пазарни икономики като тази на Германия и Франция годишното поскъпване на храните е едва 1,2 на сто и съответно 1,1 на сто, пише agronovinite.com

У нас има ръст в цените на всички суровини и храни, с изключение на зеленчуците. За последната една година месото е поскъпнало с близо 19%, като вероятната причина за това е принудителното евтаназиране на хиляди прасета заради епидемията от Африканска чума по свинете. Скокът при цените на плодовете е с 11,3 на сто. Поскъпване има при хляба, рибата и морските дарове, млякото, сиренето, яйцата, олиото и захарта. Тенденцията към увеличение обаче не се наблюдава във всички страни членки на ЕС – в някои от държавите статистиката отбелязва и поевтиняване на храните. В съседна Гърция, например, цените са паднали с 4,1% на годишна база, поевтиняване отчитат в Ирландия, Италия, Кипър, Португалия и Финландия.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име