Intrigi.bg Актуално България е мащеха: МРРБ се гаври с парите за саниране

България е мащеха: МРРБ се гаври с парите за саниране

334
0

Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов стана поредният градоначалник, който остро възразява срещу резултатите от проведената от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) процедура за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд.

Той се присъединява към призива на много общински кметове регионалното министерство да предприеме действия за коригиране на оценката на подадените проекти.

Инж. Манолов е изпратил писмо до министър Андрей Цеков и до председателя на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Николай Нанков, в което е изразил становището на Община Павликени и аргументира несъгласието с резултатите от класирането. Информирал е и Националното сдружение на общините (НСОРБ), пише „Борба“.

И петте проектни предложения на Община Павликени за енергийно обновление по Националния план за възстановяване и устойчивост на обща стойност 9 567 636,84 лв. не са одобрени и са в резервния списък. Това са многофамилни жилищни сгради на ул. „П. К. Яворов“, „Васил Левски“, „Цанко Церковски“, „Св. св. Кирил и Методий“ и бул. „Руски“. От тях само сградата на ул. „П. К. Яворов“ 16 е получила 100 точки, останалите 3 са оценени с 93 точки и една с 91. За подготовката на проектните предложения бяха хвърлени доста усилия от Общинската администрация.

„Предварително зададените лимити и отговорите на въпроси по Насоките за кандидатстване по процедурата бяха подвеждащи както за сдруженията на собствениците, така и за общините като водещи партньори.

Мнозинството участници повярваха, че ще има сравнително равномерно териториално разпределение на инвестициите и при коректно подадени предложения ще имат шанс да получат финансиране. Вместо това класирането на практика е „на общо основание“ и сградите в Павликени се състезават за финансиране срещу сгради от цяла България. От публикуваните списъци се вижда, че общините с нито едно одобрено предложение са само такива, попадащи в дефиницията за селски райони.

За пореден път малките общини са силно пренебрегнати, а това неизбежно се отразява на качеството на живот и демографската криза“, е позицията на кмета на Павликени. И подчертава, че тази програма е била почти единственият шанс на общината, тъй като няма да има достъп до финансиране в настоящия програмен период до „Региони в растеж“.

Инж. Емануил Манолов като много свои други колеги смята, че елементи от процедурата са компрометирани, а голяма част от обследванията за енергийна ефективност, които са основа за проектните предложения, са манипулирани.

Интересно е, че при преглед на финансовите условия, нужни за енергийното обновяване на петте блока, прави впечатление, че всички са на стойност над 1,5 млн. лева.

И макар че всички отричат субективна намеса в класирането, дали големият ресурс, който би отишъл за тези обекти, и то в малка община, не е повлиял на резултатите, можем само да гадаем.

В община Елена също три жилищни сгради – на улиците „Крайбрежна“, „Иван Момчилов“ и „Пролет“, са оставени в резервния списък. Кметът Дилян Млъзев обаче не е обнадежден, дори да обжалва процедурата. „Нямам надежда, защото нашите сгради са 5-етажни и с малка квадратура. Точките ни са малки. За съжаление, малко са средствата по тази програма, а предложенията са много повече. А критериите дават предимство на големите блокове. Нищо няма да излезе от тези протести“, коментира за „Борба“ Дилян Млъзев.

Три блока, също с малко точки, са оставени в резерва и в община Лясковец. Кметът Васил Христов все още обмисля с администрацията как да процедира и дали да възрази срещу резултатите от класирането.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име