Intrigi.bg Актуално България е в снежен капан

България е в снежен капан

962
0

Поради обилен снеговалеж и снегопочистване движението на МПС над 12 т се ограничава по АМ „Хемус“ в двете посоки за област София, както и по пътя Велико Търново – Ботевград и пътя Русе – Велико Търново за областите Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе и София, съобщава Агенция „Пътна инфраструктура“.

Троянският проход и Проходът на републиката са затворени за всички преводни средства, „Пампорово“ е забранен за МПС над 3,5 т.

Затворени са пътят Шипково – Рибарица и пътят София – Варна в Ловешко

Забранени за МПС над 12 т както и за теглене на ремаркета и полуремаркета са проходите „Петрохан“, „Печинско“, „Превала“, „Рожен“, „Твърдишки“ и „Шипка“.

Пет села в община Велико Търново са без електричество.

Това са села Присово, Плаково, Велчево, Къпиново и Пчелище. Работи се по отстраняване на авариите в условията на обилен снеговалеж. В Еленския балкан снежната покривка достигна 40 сантиметра. Няма бедстващи хора, посочиха от Областната управа.

Много товарни автомобили са закъсали в Прохода на Републиката и в района на Шереметя на главния път София – Варна, както и в района на Лясковец. 32 машини чистят по републиканската пътна мрежа в региона. Всички първокласни пътища през област Велико Търново са затворени за движение на тежкотоварни автомобили, посочиха от Областното пътно управление.

Обстановката в Ловешко се усложнява. Две села са без ток.

Ограничено е движението за всички МПС през Троянския проход и пътя Шипково – Рибарица заради продължаващия обилен снеговалеж, силен вятър и мъгла.

Затворен за автомобили над 12 тона е пътят София – Варна на територията на областта. Там са се образували задръствания заради камионите, преди да бъде въведено ограничението. Силният снеговалеж затруднява снегопочистването.

В Троянско има заледявания в участъка между селата Балабанско и Терзийско, но от общината увериха, че пътят ще бъде обработен.

Без ток заради авария са селата Орешак и Черни Осъм.

Сняг вали в и планинската част на област Сливен. В равнинната вали дъжд и сняг, но навсякъде пътищата са проходими. Всички пътни участъци от републиканската пътна мрежа се обработват от дежурни машини.

В района на Котел духа умерен вятър, придружен от снеговалеж. Котленският проход е отворен за автомобили и няма наложени ограничения. Снегопочистваща техника има и на АМ „Тракия“.

Община Сливен остава в готовност да реагира при възникване на нужда, каза Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност и управление при кризи“:

„Пътищата в планинската част са проходими, определено, при зимни условия и това трябва да бъде съобразено. Екипи на Областно пътно управление работят по републиканската пътна мрежа, както и наши екипи – по общинската пътна мрежа. Към момента нямаме получени сигнали в този район (планинския) за критични точки по пътната инфраструктура“.

В областта затворен за зимата е пътят Сливен – вр. “Българка“. Той не се почиства.

Над 20 см е снежната покривка на „Шипка“ и в Прохода на републиката.

Заради катастрофа на ТИР след неправилно изпреварване в периода 14,00-14,30 ч. беше затворено движението в Прохода на републиката, обясни директорът на Областното пътно управление Илия Златев.

Областното пътно управление предупреждава шофьорите, че заради очакваните много ниски температури и обилен снеговалеж е вероятно да се образуват поледици.

Ограничава се движението за всички превозни средства по път Венец – Хитрино в област Шумен поради снегопочистване и закъсали тежкотоварни автомобили, съобщиха още от АПИ.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка в страната от интернет страницата на АПИ – api.bg, както и по всяко време на денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

По-рано от Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че над 350 машини са обработвали републиканските пътища през нощта заради започналия снеговалеж. На бензиностанцията преди изкачването към Пампорово полицейски патрули спираха колите и ги отбиваха, за да слагат вериги. „Пътят от Чепеларе до Смолян е ужас. Въобще нито една машина не е минавала“. „Притеснена съм, не е разчистен пътят, ние пътуваме към Широка лъка“, казаха пътуващи в региона за БНР.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име