Intrigi.bg Политика Българите виждат в действията на главния прокурор пиар акции и политическа цел

Българите виждат в действията на главния прокурор пиар акции и политическа цел

505
0

За над 43 % от българите действията на главния прокурор Иван Гешев са пиар акции и предназначени за пред медиите, а 31 % ги оценяват като такива с политическа цел (вижте графиката по-надолу). Това показват даните от национално представително проучване на „Алфа рисърч“ по поръчка на „Дневник“ *.

За първите шест месеца, от както Гешев ръководи прокуратурата, тя разпространява записи и кореспонденция от досъдебните производства, оставя впечатлението, че действа на ръба на закона, направи няколко показни акции, а той лично обикаля села и малки градове с посланието, че ще пребори битовата престъпност и олигарсите, но избягва да коментира сигнали срещу премиера, депутата от ДПС Делян Пеевски и разследвания като „Осемте джуджета“. Той и екипът му полагат сериозни медийни усилия, но оценката на гражданите за него е категорична – 56.5 % отрицателна срещу 12.9 % положителна.

Действията на Гешев спрямо президента Румен Радев също не получават подкрепа. На въпрос за акцията, в която в президенството влязоха прокурори и въоръжени, е оценена като правилна само от 21.9 %. За 37.9 % „прокуратурата има право да разследва служители на президентството, но го направи грубо и демонстративно, за да всее страх и унижи Радев“.

Кого да разследва прокуратурата

От прокуратурата българите очакват разследване на почетния председател на ДПС Ахмед Доган (55.8%), следван от депутата от същата партия Делян Пеевски (55.3%) и крупни бизнесмени (53.2% – анкетираните са давали повече от един отговор). По надолу са премиера Бойко Борисов (46.6%), а президентът Радев е с 23.3 %

Резултатът вероятно е обясним и с преценката на анкетираните, че задкулисие, свързано с Доган и Пеевски влияее на главния прокурор (данни – вижте тук).

Неодобрение

Само 20% от българите одобряват действията на главния прокурор срещу малко повече от 43 % неодобрение, останалите нито одобряват, нито неодобряват.

Призивът на президента „Мутри вън“ и за изчистване на мафията от властта имат над 57 % одобрение срещу 26.4 % неодобрение.

Данните показват, че акцията и атаките срещу президента се отразяват положително на оценката за него. Докато при Гешев явно постигат обратен ефект.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име