Intrigi.bg Свят Българин е задържан за готвен атентат в Крим

Българин е задържан за готвен атентат в Крим

155
0

Федералната служба за сигурност /ФСС/ обяви, че е задържала агенти на украинското разузнаване, които са подготвяли терористични актове в Крим. Целта на атентатите са губернаторът на Крим Аксьонов, кметът на Ялта Павленко, както и транспортната инфраструктура на полуострова. Сред задържаните има и българин, който е представен само с фамилията си Петранов. ФСС твърди, че той има българско и украинско гражданство и се е занимавал с доставка на оръжие на територията на Русия.

Арестувани са и шестима души с двойно гражданство – украинско и руско, за които се твърди, че са агенти на украинското разузнаване. Това са Виктор Подвални /с псевдоним Сократ/, Александър Литвиненко, Сергей Кривошеин, Константин Евмененко, Игор Зорин и Сергей Войнаровски. Според ФСС организатор на несъстоялите се атаки е зам.началникът на офиса на президента Володимир Зеленски – Машовец. В задържаните са намерени пет готови бомби, електродетонатори, радиоуправляеми механизми, тракери за следене.

ФСС твърди, че е разбила и организиран от украинските спецслужби канал за контрабанда на взрив от България през Турция и Грузия за Русия.  Бомбите са били маскирани като електрически котлони. С организацията на контрабандата от България до Русия се е занимавала украинската гражданка Марина Матущак. След това пакетите са изпращани през фирмите СДЭК и „Возовоз“, които са използвали нищо не подозиращи руски граждани, имащи търговски отношения с българската фирма на Матущак, твърди ФСС.

ФСС твърди, че на разпита Виктор Подвални /с псевдоним Сократ/ е признал вината си и е разказал, че е вербуван през 2022 г. в полския град Краков.

Задържаните агенти са съпричастни към взрива на жп линията към Бахчисарайския район, заяви губернаторът на Крим Аксьонов. Според него няма никакви съмнения, че поръчителите на престъпленията се намират в Киев и че те задължително ще бъдат намерени и наказани.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име