Intrigi.bg Мистерии Бъдни вечер е: Пожелаваме си всичко най-добро за бъднините! Ето какво трябва...

Бъдни вечер е: Пожелаваме си всичко най-добро за бъднините! Ето какво трябва да сложим на трапезата си тази вечер

118
0

Един от най-милите моменти и чакани празници за всеки благочестив българин християнин, е денят срещу Рождество Христово на 24 декември, завършващ с постната вечеря, свързана с вековни християнски традиции – Бъдни вечер. 

Този ден се нарича Бъдни вечер, защото молитвено си пожелаваме всичко най-добро за бъднините.
 

Тържеството за празника започва от 20 декември – предпразненство на Рождество Христово, когато се чества и паметта на св. Игнатий Богоносец или Игнажден.
 

На Бъдни вечер трапезата е богата, но постна. На нея се поставя паница с боб, ошав и плодове, каквито са се народили през годината. Масата се краси и с боговица – прясно изпечен кръгъл хляб. В него поставят обикновено сребърна пара, та при разчупването от най-възрастния на софрата, в чиито къшей се падне парата се смята, че именно той ще бъде носител на благоденствие, щастие и радост на семейството през годината.
 

На някои места разстилат слама на пода и слагат на нея софрата. Това се прави в спомен за Витлеемските ясли, в които се е родил Богомладенецът Иисус Христос. Някъде дават на децата запалена свещ, ръчна кадилница с тамян, вино, хляб и ги изпращат до външните врати на дома. Там молитвено трикратно произнасят: „Ела, Дядо Господи, да вечеряме.“

На връщане всички им стават на крака, като да са посрещнали Господа, и децата се обръщат в един глас към възрастните в дома: „Честито Рождество Христово!“, а те им отвръщат: „Амин! На многая лета, за много години!“.
 

Преди да започне вечерята на софрата се поставя паница с варено жито, на което се закрепя запалена свещ. Домашното кандило пред иконата пламти и благодатно милва с блeдата си светлина лицата на всички, застанали прави край масата. Стопанинът или най-малкият чете Господнята молитва „Отче наш…“.
 

През нощта коледари тръгват по къщите и пеейки народни и църковни песни, разнасят радостна вест за Христовото Рождество.
 

Светли и благословени празници!

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име