Intrigi.bg Мистерии Бургас обяви: Почваме война с гларусите, нападат туристите!

Бургас обяви: Почваме война с гларусите, нападат туристите!

95
0

Бургас обяви тотална война на гларусите. Морският град в последните 10 години е превзет от едрите птици, които според местните пречат на туристите и дори са опасни за тях. Популацията е голяма и броя на пернатите се е утроил спрямо 2015 г., твърдят в града.

Сега комисия, сформирана от общинари, експерти от Екоинспекцията- РИОСВ и представители на областната управа, решава как да спаси жители и туристи от наглите набези на птиците. Гларусите са всеядни, действат като хищници и мършояди, нападат всякаква храна, включително пици и сандвичи от ръцете на потресените от внезапното нападение хора, се казва в докладната записка, по която съветът ще се произнесе на сесията по-късно днес.

Имало е случаи дори да кацат в чиниите на хранещите се в ресторантите, твърдят местните депутати. Птиците нападат яйцата и малките на рибарки, дъждосвирци и на розовото фламинго. Те разнасят зарази и увреждат покривите.

Много градове, не само у нас, са изправени пред същия проблем. В Рим например, е въведена химична стерилизация на птиците, а в Остенде – Белгия се използва дрон, чрез който се виждат местата където са снесли яйцата си и те се подменят с изкуствени. Фалшивите яйца намаляват популацията и агресивното поведение на пернатите, твърдят общинарите.

В Бургас, гларусите почти бяха изчезнали, след като бяха въведени новите контейнери за смет, от които птиците не могат да събират храна. От няколко месеца обаче се завърнаха и смущават спокойствието на хората, на прага на летния сезон. Затова е нужно да се създаде комисия, която да измисли как популацията да се контролира, заключават местните депутати.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име