Intrigi.bg Куриози Бум на екскурзианти! До Чернобил и назад за 1500 лева

Бум на екскурзианти! До Чернобил и назад за 1500 лева

566
0

1500 лева за посещение на печалноизвестния Чернобил. Толкова ориентировъчно излиза 5-дневна самолетна екскурзия, оферирана от родни туроператорски фирми. Турът се превръща в масова мода, особено след успеха на едноименния минисериал на НВО. Една агенция със седалище София вече събра цяла група за края на юли, сега пълни бройките за втора. Друга пък запълва последните бройки с оферта last minute, с отстъпка от 60 лева от редовната цена.

Туроператорите са убедени, че посещението в зоната не е вредно за здравето. Еднодневен престой там ще ви донесе доза радиация от 2,2-2,7 микросиверта, което се равнява на двучасов полет на 10 000 метра височина – София-Барселона например. За сравнение – рентгенова снимка на зъб е 4-5 микросиверта. Единственото условие на водачите на организирани туристически групи е хората да бъдат облечени с дълги ръкави и панталони. Разрешават се експерименти със специални уреди – дозиметър, с които във всеки един момент да се замерва нивото на радиация.

И ако това пътешествие не е изпитание за тялото, то за душата със сигурност е.

Празни детски легла, ръждясали колички

Във всички турове е включено посещение на призрачната детска градина в село Копанье. Тя е почти вкопана в земята, но и без това гледката е смразяваща -ръждясали и изкорубени детски легълца, кукли, останали без очи, таван, от който още виси мазилка. В селцето това е единствената останала сграда. Другите са погребани. Още след аварията като предпазна мярка е било решено всички сгради да се затрупат с пръст, за да се намали радиацията. В днешно време е ясно, че трудната за изпълнение повеля се е оказала абсолютно грешна, защото радиацията от почвата е минала в подпочвените води и така е заразила още по-голям район.

В град Припят, също включен в туристическата обиколка, за декор на снимките за спомен могат да послужат никога непроработило виенско колело, застинало сюрреалистично във въздуха, и никога неизползвана детска площадка с блъскащи се колички. И двете съоръжения е трябвало да бъдат открити на първи май 1986 г., а аварията е станала на 26 април.

Обезобразената Червена гора

Екскурзията до района на Чернобил тръгва от София с полет на нискотарифната Райън Еър. Два дни са посветени на Киев, който безспорно заслужава внимание, а останалите два – на Чернобил и Припят. Посещават се останките от болницата, която първа е поела пожарникарите и работници на АЕЦ, силно засегнати от аварията; изложбата на транспортни средства и роботи, използвани непосредствено след аварията при дейностите по почистване.

Почти всички турове минават и покрай т.нар. Червена гора – допреди 33 години иглолистна, а в деня на аварията посипана със ситен червен прах, който я „убива“ на секундата. В момента учените са с много въпросителни към нея, понеже до този момент тя не се е разложила.

Хора в призрачните села

Детската градина в село Копанье изглежда зловещо

Бонус в туристическите програми са срещите с местни хора от зоните около авариралата атомна централа. Стига да говорите на техния език, те могат да разкажат собствените си преживявания и емоции. Говори се, че големите туроператорски агенции им се отблагодаряват в кеш за това, че ги карат да повтарят мъчителните си спомени.

Припят вече се е превърнал в туристическа дестинация. Градът вече е обявен за безопасен за посещения, а през 2018 година са го посетили около 60 хил. души.

Град Чернобил от своя страна е объркващо далеч от атомната електроцентрала, много по-далеч от Припят, и не е в толкова заразен район. Градът е сравнително добре населен, но на жителите им е позволено да прекарват там само определен период от време.

Филмът би по рейтинг „Игра на тронове“

Сериалът „Чернобил“, разказващ историята на ядрената авария през 1986 година, би всички рекорди и надмина по рейтинг дори касовия „Игра на тронове“. Епизодите на HBO представят събитията след експлозията, голямата акция по почистването и минимизирането на щетите, както и последвалото разследване.

Когато създателят на филма Крейг Мазин идва на обиколка в Чернобил, преди да напише сценария, той описва посещението си с думите: „Не съм религиозен човек, но това е най-близкото до религиозното, което някога ще почувствам“.

Катастрофата и начинът, по който властите се справят с нея – евакуацията, която те нареждат чак 36 часа след инцидента – показва недостатъците на съветската система с нейните неизброими бюрократи и закоравялата култура на секретност. Инцидентът убива 31 души на място и принуждава десетки хиляди да се евакуират. Крайният брой на починалите от заболявания, причинени от радиационното облъчване, продължава да е предмет на множество дебати и до днес.

Строг контрол

Пътуването до Чернобил и Припят става само със специално разрешение на украинското правителство /day pass/ и се извършва под строг контрол само в зоните, където е разрешено, и то с квалифицирани местни водачи. Тоест не може просто да се разхождате свободно из района.

В зоните, където минават туристите, не се изисква специално облекло, но не трябва да сте с къси ръкави или панталони. Учените смятат, че тук е безопасно, но въпреки това има забрана мястото да се посещава от лица под 18 години. В зоната днес живеят няколко хиляди човека.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име