Intrigi.bg Политика БСП се скара на Кирил Петков, че коалиционното споразумение не изключва АЕЦ...

БСП се скара на Кирил Петков, че коалиционното споразумение не изключва АЕЦ „Белене“

138
0

Един от коалиционните партньори – БСП, разпространи официална позиция на тясното си ръководство – Изпълнителното бюро, в която опонира на „неколкократните публични изявления“ на премиера Кирил Петков. Става въпрос за изказвания на министър-председателя, че правителството няма да строи АЕЦ „Белене“, едно от които е в интервю за Би Ти Ви на 14 февруари, в което казва, че втора атомна електроцентрала няма да се изгражда, но се мисли за нови реактори.

В позицията на Изпълнителното бюро на БСП, разпространена рано тази сутрин, се казва, че партията се придържа стриктно към текста на подписаното споразумение за съвместно управление на Република България в периода 2021-2025 г., в частта „Енергетика“ на което се казва: „Необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, уточняването на типа на реакторите и площадките да се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане.“

Според БСП, едно от дългогодишните обещания на която е изграждане на АЕЦ „Белене“, този текст на споразумението не изключва строежа на централата. „Призоваваме коалиционните партньори да се придържат към подписаното споразумение“, се посочва в позицията на „Позитано“ 20.

Изграждането на АЕЦ „Белене“ е една от темите, по която се очаква разнобой в коалицията, тъй като БСП няма да се откаже от обещанието си.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име