Intrigi.bg Политика БСП се оплака от „чистки и реваншизъм“ в служебното правителство и не...

БСП се оплака от „чистки и реваншизъм“ в служебното правителство и не изключи ответен удар

75
0

БСП се оплака от „чистки и реваншизъм“ в първия работен ден на служебното правителство и не пропусна да атакува отново президента Румен Радев. На брифинг в централата на „Позитано“ 20 Георги Свиленски и Борислав Гуцанов заявиха, че тази сутрин (сряда, 3 август) е уволнена Гергана Алексова, зам.-генерален директор в Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) и член на БСП.

По думите на Свиленски и Гуцанов нямало основания за освобождаването на Алексова и я определиха като експерт. „Срещу БСП се води целенасочена атака“, смята Георги Свиленски. От вчера начело на Министерството на транспорта е Христо Алексиев, който е бил номиниран за поста в проектокабинетите на „Има такъв народ“, а довчера министър беше Николай Събев от „Продължаваме промяната“.

Атаки към президента

Георги Свиленски взе повод от тезите на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, че задачите на служебния кабинет са стабилността в страната, осигуряване на енергийни доставки и управлението на COVID кризата. „С това уволнение как точно се справя служебното правителство с COVID кризата, как точно ще проведат честни избори, как ще възстановят стабилността“, каза Георги Свиленски. Той заподозря, че причината за уволнението на члена на БСП е, защото се била захванала с проверка на обществени поръчки.

Повтори тезите на председателя на партията Корнелия Нинова, че президентската институция „използва и унижава БСП“, особено при положение, че Румен Радев и Илияна Йотова бяха първо издигнати от БСП за президент и вицепрезидент, а на президентските избори в края на миналата година бяха подкрепени от социалистическата партия.

Ответен удар ще има ли

В новото служебно правителство на Румен Радев има четирима представители от БСП, критици на Корнелия Нинова – министърът на правосъдието Крум Зарков, министърът на земеделието Явор Гечев и министърът на спорта Весела Лечева. И тримата са в широкото ръководство на социалистическата партия, т.нар. Национален съвет. Четвъртият е говорителят на служебния кабинет Антон Кутев, който напусна ръководството в началото на тази година, но остана член на БСП.

В устава на социалистическата партия пише, че Националният ѝ съвет подготвя предизборната кампания и взима решения за участия в изпълнителната власт, утвърждава кандидатурите на министри (каквото разрешение министрите не са поискали – бел. авт.). В този контекст Свиленски и Гуцанов не отхвърлиха възможността да има последствия за служебните министри от социалистическата партия. „Питайте министрите как като членове на Националния съвет ще работят така, че БСП да спечели изборите, когато в другото им амплоа като служебни министри трябва да осигурят честността, прозрачността, независимостта на изборите“, коментира Свиленски.

На въпрос на „Дневник“ дали под претекст, че не могат да участват в подготовката на изборите, тясното ръководство на БСП (т. нар. Изпълнително бюро) ще предложи отстраняване на служебните министри от Националния съвет, Свиленски отговори: „Националният съвет трябва да вземе решение как тези другари ще участват в предизборната кампания. Примерно аз, ако съм кандидат, искам да поканя поне двама от министрите, да се включат в моята предизборна кампания, като раздават листовки. Ако не се включат, значи, че работят против кампанията“.

Борислав Гуцанов, който е член на Изпълнителното бюро, отговори общо: „тези решения се взимат от Националния съвет, в изпълнителното бюро не е разглеждана подобна тема, но подобен разговор е нормално да има в Националния съвет“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име