Intrigi.bg Политика БСП не послуша Радев, не отстъпва, продължава с бойкота на НС

БСП не послуша Радев, не отстъпва, продължава с бойкота на НС

949
0

Въпреки че президентът Румен Радев призова социалистите да се върнат в парламента и да участва в повторното обсъждане на промените в Изборния кодекс, които върна на законотворците, от БСП се заинатиха и отказаха да го послушат.

„Чухме призива на

президента да се върнем в пленарната зала. Чухме и разбираме този призив, но БСП взе това нелеко решение на своя Национален съвет и то с ясни и точни условия, които все още не са изпълнени“, заяви Крум Зарков.
От името на съпартийците си той обяви, че приветстват  решението на президента да наложи ветото.

„Разгърнатите в мотивите му аргументи както за машинното гласуване, за преференциите, за начина на вземане на решения в ЦИК и за обжалването, са аргументи, които ние яростно защитавахме преди 2 седмици яростно в парламента. За съжаление те останаха нечути. Но благодарение на нашата активност и на цялата обществена реакция, днес имаме възможност да поправим тази грешка. Тази възможност зависи най-много от тези, които се противопоставяха на разумните решения, а именно управляващата коалиция“, заяви Зарков.

Той припомни, че условието на червените да се върнат в НС е да се намери решение на всичките проблеми, които са поставили.

Според него ГЕРБ не само не са си взели поука от това, което се случи, а и „готвят поредния парламентарен цирк, при който да жонглират с ветото и да избират от него това, което им харесва и това, което не им харесва“.

„Ние в този цирк няма да участваме. Имаме ясно решение, което гласи, че ще се върнем в НС при отмяна на скандалните изменения в изборния закон. Ветото дава възможност за такава отмяна. В ръцете на управляващото мнозинство е да го направи“, отсече Зарков.

Според Георги Свиленски пък от действията на ГЕРБ през последните седмици ясно проличава желанието им за манипулиране на изборния процес.

„Нещата, които иска БСП са ясни и точни. Искаме машинно гласуване. Има ли някой съмнения, че чрез машинното гласуване ще се спре фалшификацията на изборите. Казват в Европа няма такива неща. В Европа не се купуват избори, в Европа няма ГЕРБ. Там се провеждат честни избори и хората ги правят с бюлетини. В България това не се случва така“, коментира той.
Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име