Intrigi.bg Политика БСП иска върховенство на закона, за да се върне в парламента

БСП иска върховенство на закона, за да се върне в парламента

797
0

Депутатите на БСП ще се върнат в парламента, когато се осигури върховенство на закона. Това обяви лидерътна партията Корнелия Нинова в предаването „Панорама“ на БНТ. Големият въпрос стои над партийните интереси, посочи тя.

Обяви, че депутатите на партията са напуснали парламента по три причини – нарушаването на законите в нощта, когато са гласувани промените в Изборния кодекс, ограничаващи броя на машините в секциите, нарушаването на законите в нежеланието за подмяна на Централната избирателна комисия, чиито мандат изтича и защото не в диалог с другите партии , в „див пазарлък“ в полунощ управляващите обсъждали ситуацията с другите партии. Всичко това било брилянтен образец на модела на прехода и на задкулисието, обобщи Нинова. Тя посочи, че и БСП получила оферта за съглашателство по промените в кодекса, но тя обявила, че позицията й ще бъде оповестена публично.

Обяви, че идната седмица предстоят срещи на партията с посланици и че БСП търси съюзници за това да се гарантира на българските избиратели възможност да гласуват свободно, а не под натиск или при покупка на гласа им. Целта не била хората да се агитират да гласуват за БСП.

Участващият в предаването председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че Нинова е произвела няколко фалшиви новини през седмицата, която партията, на която той е зам.-председател трябвало да опровергава. Една от тях била забраната на кметове да участват в среща с Нинова, за което тя съобщи във фейсбук преди дни. Нинова обаче настоя на позицията си като се позова на публични признания на кметове.

Не е добре, когато една сила излиза от парламента. Те правят трети опит да излязат, но не излизат, а просто не упражняват правата си, за които са ги избрали избирателите им, определи позицията на БСП Цветанов. От егоистична гледна точка тази седмица за нас беше изключително комфортна, но опозицията трябва да защитава и своите избиратели и да отстоява принципите на парламентаризма, обяви той. Подобно поведение на ГЕРБ в миналото той защити с това, че е потърсена „елегантна форма да се върнем“, защото „нашите партньори ни посъветваха, че това е единственият начин да се чува гласа ти, когато си в опозиция“.

„Миналата седмица, когато се разглеждаше Изборният кодекс, имаше призив да спазваме Конституцията, но не те го чуваха. Нарушаването на конституцията е една тема, за която няма как да не се сърдим, който и да я нарушава. Чухме призиви как трябва всеки един български гражданин да може да гласува свободно. Това е в закодирано в конституцията. Ние предлагаме да направим изборен закон спрямо конституцията“, заяви в същото предаване лидерът на ДПС МУстафа Карадайъ.

„И всеки ден да правим предсрочни избори, когато държавата няма посока, ще бъдем свидетели как не чуваме и разбираме гражданите“, допълни той.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име