Intrigi.bg Политика БСП – Варна, продължава да разчиства пътя на ГЕРБ към победа на...

БСП – Варна, продължава да разчиства пътя на ГЕРБ към победа на балотажа в неделя

734
0

Само за час и половина в ранния следобед днес с разнопосочни съобщения до медиите двете крила във варненската организация на БСП влязоха в публичен сблъсък преди балотажа на местните избори, който предстои в неделя. В него съперници ще са Иван Портних (ГЕРБ) с 49.29% от гласовете и Костадин Костадинов („Възраждане“) с 14.30%. Кандидатът на БСП проф. Анелия Клисарова остана трета с 14.02%.

Най-напред от щаба на Клисарова изпратиха кратък мейл, в който информираха, че „утре БСП – Варна, ще даде пресконференция по повод предстоящия балотаж на Местни избори‘2019“.

Около 50 мин. по-късно от друг електронен адрес беше изпратен прикачен файл с позиция по повод на предстоящия балотаж, принтирана върху бланка на Градския съвет на БСП във Варна.

Писмото беше подписано от пресцентъра му. „На своето заседание, проведено на 29 октомври, Градският съвет на БСП – Варна, отчете необходимостта от решителна промяна в управлението на страната, пише в писмото. Поради това и съобразявайки се с позицията на националното ръководство на партията и на нейния лидер, Корнелия Нинова, ГС на БСП – Варна, единодушно прие да подкрепи кандидатурата на Костадин Костадинов за кмет на морската столица на предстоящия балотаж“.

Третият мейл пристигна след още 20 минути, отново от щаба на Анелия Клисарова. В него се посочва, че все пак „официалната позиция на БСП по повод предстоящия балотаж на местни избори 2019 ще бъде представена от председателя на предизборния щаб Иван Иванов и кандидата за кмет на община Варна проф. Анелия Клисарова“ на вече насрочената за утре пресконференция.
„Нямаме представа откъде е изпратен мейлът за подкрепа на Костадинов, казаха за „Дневник“ от щаба на Клисарова. Вероятно Гуцанов или някой друг… Няма как да знаем. Утре нашият кандидат за кмет ще обяви официалната позиция.“

От източника на алтернативната информация за категорична подкрепа на Костадинов в неделя потвърдиха позицията си. „Разбирам, че БСП – Варна, става смешна в очите на хората с тези мейли, каза Зорница Василева, координатор на БСП във Варна. Нашето становище беше изработено и прието от напълно легитимно събрание на Градския съвет на партията, проведено снощи“, каза тя.

На въпроса как заявената подкрепа за Костадинов е съобразена с позицията на националното ръководство на партията и на нейния лидер, Корнелия Нинова Василева отговори: „Веднага след края на първия изборен тур г-жа Нинова призова на балотажите по места БСП да подкрепя всеки друг кандидат освен този на ГЕРБ. Тълкувайки тези думи по единствения възможен начин, ние взехме решение да подкрепим Костадин Костадинов“.

Вчера Анелия Клисарова обясни поражението си на изборите с „приятелски огън отвътре“ и „предателство“. „За съжаление отдавна борбата за местната власт е повече сговормежду отделни фактори, отколкото кампания, послания и личности, написа тя. Години наред местната организацията на БСП във Варна е окупирана от хора, чиято единствена цел е да реализират собствените си амбиции. През последните седмици лъсна истинската им същност.“

Макар и да не назовава името му, Клисарова очевидно имаше предвид лидера на местните социалисти във Варна Борислав Гуцанов.

В средата на септември именно той даде предложението за кандидат-кмет на левицата да бъде подкрепен Костадинов, а това предизвика шумен скандал в партията. Според вътрешнопартийните опоненти на Гуцанов тази номинация е била плод на тайните му договорки със сегашния кмет на града Иван Портних. Идеята зад припознаването на лидера на ултранационалистическата партия „Възраждане“ като кандидат на БСП е била срещу Портних да бъде издигнат съперник, който да разцепи социалистите в града и по този начин да гарантира победа на кандидата на ГЕРБ още на първи тур, твърдяха социалисти във Варна.

Този план беше осуетен след намесата на „Позитано“ 20, но ефектът от нея очевидно е бил временен. Сега в по-сложен и скандален сценарий обърканите членове и симпатизанти на БСП във Варна вероятно няма да стигнат до урните за балотажа следващата неделя. А Костадинов все пак ще се яви срещу Портних като конкурент, който ще бъде преодолян без усилия при солидната разлика в подкрепата, която двамата получиха на първия изборен тур.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име