Intrigi.bg Мистерии Борисов: Ще говорим за отливка на меча на хан Кубрат

Борисов: Ще говорим за отливка на меча на хан Кубрат

371
0

Премиерът Бойко Борисов и генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле разгледаха изложбата „Мечът на хан Кубрат“ в Националната художествена галерия.

Премиерът Борисов запозна г-жа Азуле с част от историята на меча и пръстена на хан Кубрат. По думите му в меча на хан Кубрат се съчетават красота и огнен дух, а в онзи исторически момент, е бил „инструмент за решаване на международните отношения“. Една нация има сила, когато духът и огненият меч се кръстосат, каза още той.

Красотата на меча се е запазила по-добре от силата му, е посочила Азуле.

„Благодаря, че след като възложих на министъра на културата, говорих и с президента Путин, когато бях там, българите имат възможност да видят пръстена и меча на хан Кубрат“, заяви премиерът Борисов. 

Премиерът Борисов напомни за делото на хан Кубрат и за смисъла на снопа, завещан от него, символизиращ съединението. „Това е единственият изход на една нация да бъде успешна“, категоричен беше Борисов и напомни, че Българското председателство на Съвета на ЕС също е преминало под мотото „Съединението прави силата“.

В галерията са експонирани временно два от най-емблематичните за българската история предмета –

мечът на хан Кубрат и пръстенът с монограм.

Пръстенът и мечът са част от съкровище, открито през 1912 край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна.

Източник: БГНЕС
Източник: БГНЕС

Цялата находка се състои от около 800 предмета, от които голяма част са златни, а други – от сребро. През 1984 германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат. Артефактите от времето преди създаването на българската държава, са от изключително значение за историческата наука, но и за историята на изкуството.

Мечът на хан Кубрат ще бъде показан на изложба в Националната галерия „Двореца“ в рамките на Дните на Ермитажа в София. Експозицията ще може да се разглежда до 30 юни. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име