Intrigi.bg Политика Борисов: Турция да спре операцията в Сирия

Борисов: Турция да спре операцията в Сирия

151
0

България подкрепя споразумението за бежанците с Турция, а не операцията на Турция в Сирия, заяви премиерът Бойко Борисов след днешното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет и последвалата среща при президента. България настоява да бъдат прекратени военните действия, каза Борисов и отбеляза, че само дипломацията може да реши конфликта. Операцията сме категорично против да продължава, защото носи хуманитарна криза, каза още той.

Аз искам да се спазва споразумението с Турция и колегите, когато се изказват, да знаят, че имаме и морска, и сухопътна граница – ЕС, с тях, и ако в България влязат 50 или сто, или 200 000 мигранти, аз не знам какво изобщо ще се случи със страната, коментира премиерът.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу благодари днес на българския премиер Бойко Борисов за подкрепата му във връзка със започналата миналата седмица турска военна операция в Североизточна Сирия. „Аз благодаря за подкрепата, която бе изразена от министър-председателя на България Бойко Борисов тези дни по отношение на провежданата от турската армия операция в Сирия „Извор на мира“. Турция и България са две съседни, приятелски и съюзнически страни, които активно и ползотворно си сътрудничат в много области. Осигуряването и запазването на мира и сигурността в региона е важно не само за Турция, но и за съседите й, на първо място за България“, заяви Чавушоглу специално за БТА.

Борисов подчерта, че докато Турция спазва на сто процента споразумението с България и то работи, той е длъжен, заради сигурността на страната ни, да отстоява тази позиция. Борисов изтъкна, че към момента България спазва всички нормативни актове и участва активно в правенето на политика на НАТО и ЕС и иска конфликтът да свърши незабавно. Премиерът каза в отговор на въпрос дали турската страна знае за българската позиция, че ежедневно външните и вътрешните министри, граничните служби на България и Турция са в комуникация

В отговор на въпрос премиерът каза, че на срещата след заседанието на Съвета по сигурността президентът Румен Радев е бил запознат с това, което правят специалните служби, външно министерство, МВР, Гранична полиция, изразени са били опасенията и това какъв би бил най-лошият сценарий. С президента обсъдихме нашето участие на Съвета и защитата по принцип на сухопътните граници като оперативни планове на ЕС, каза още Борисов. „Няма никаква промяна от това, което е било миналата или по-миналата седмица. Нула мигранти на границата с Турция, по- голям натиск откъм Гърция, но там сме взели повече мерки и също е спокойно“, каза премиерът.

В отговор на въпрос министър-председателят каза, че на заседанието на Съвета не са били обсъдени мерки по-различни от предприетото досега. Отчетохме, че мерките ни към този момент работят идеално, имаме нула миграция, заяви Борисов.

По отношение на евентуални извънредни ситуации премиерът информира, че са проведени учения между МВР, Гранична полиция, армията, специалните ни сили и са разработени планове.

По темата за евентуални санкции срещу Турция Борисов припомни, че България и Турция имат голям стокооборот и посочи, че при евентуални санкции страната ни би загубила милиарди. Премиерът добави, че се надява дипломацията и обединените усилия на всички да дадат резултат. От друга страна Борисов отбеляза, че Турция като член на НАТО би могла да поиска да бъде задействан член пети. Над 700 нападения, казват турските официални власти, има от кюрди и от сирийци, така ли е, не е ли, нито искам да знам, нито се интересувам, но вече те официално говорят за член пети, заяви министър-председателят.„

България да постави на следващото заседание на Съвета на ЕС въпроса за приемането на общ европейски план за действие в случай на внезапно увеличение на миграционния натиск по външните европейски граници призова президентът Румен Радев на срещата с министър-председателя, представители на правителството и на службите за сигурност. Искането за приемане на такъв оперативен план беше внесено в Съвета на ЕС от държавния глава още през 2017 г. и беше обсъдено на срещата на върха на президентите на парламентарни републики от Европейския съюз на 11 октомври т.г. в Атина.

Представителите на службите за сигурност са уверили, че няма пряка заплаха за сигурността на страната, но ще продължат да следят внимателно развитието на ситуацията.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име