Intrigi.bg Политика Борисов събра коалицията: Продължаваме

Борисов събра коалицията: Продължаваме

653
0

Премиерът Бойко Борисов свика Съвета на управляващата коалиция. ГЕРБ и Обединените патриоти ще обсъждат начините за осигуряване на необходимия кворум в пленарна зала. Събирането му се оказа проблематично след приемането на последните поправки в изборното законодателство, които накараха левицата да излезе от парламента. 

Премиерът вече обяви, че управляващите ще върнат предишните нива на преференцията и ще гласуват нов състав на Централната избирателна комисия. Въпреки това, от БСП отказаха да се върнат в зала, докато не бъдат изпълнени всичките им искания.

Ще покажем, че парламентаризмът няма алтернатива, да отсъстваш от парламента не е решение. Това заяви Волен Сидеров, лидер на „Атака” след Коалиционния съвет в Министерски съвет.

По-правилното и по-доброто е да приемаме законите, да придвижваме темите, които хората очакват от нас. Може би това ще стане сега по-делово и по-спретнато в отсъствието на БСП, добави Сидеров. Ще изпълним управленския мандат, категоричен е Сидеров.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че БСП смятат, че през парламентаризма могат да си правят кампания за евроизборите и местните избори.

Въпреки различията, които имаме по определени законопроекти, ние имаме един ангажимент – формиране на мнозинство и подкрепа на правителството до края на мандата. Това бе препотвърдено на Коалиционния съвет, добави още Каракачанов.

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че изпълняват ангажиментите по управленската програма. „От събираемостта, която е в момента отново ще имаме възможност за увеличение на доходите с 10% в края на тази година. Управленската програма се изпълнява в параметрите и по поетите ангажименти”, отбеляза Цветанов.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов не присъства поради неотложни ангажименти. 

Той коментира и напускането на НС от страна на БСП.

„Това ще доведе до ограничаване възможността на депутатите да участват в парламентарната си дейност на форуми извън България – ПАСЕ, ОССЕ, също и като наблюдатели в изборните процеси. Това е дейност, която е вменена на българският парламентаризъм, сега ще трябва да го граничим, за да осигурим кворум в началото на пленарните заседания. БСП се дистанцира от реалния парламентаризъм, от това да участват активно в законодателната дейност и по осъществяването на парламентарен контрол. След като се отказват от това, това значи, че не знам дали въобще БСП ще участва в следващите парламентарни избори, тъй като няма как да правиш политика, да защитаваш обществото, както и своите политики.

Благодаря на всеки от нас, който е отговорен към дисциплината, подчерта Цветанов. Ще продължим да говорим и с БСП, и с ДПС. 

След 15 часа напрегнати дебати, процедурни хватки и извънредно заседание на Комисията по правни въпроси, депутатите гласуваха окончателно промените в Изборния кодекс в четвъртък.

Един от спорните въпроси беше именно за преференциите. Новите текстове предвиждат, че за да може кандидат от партийна листа да измести друг, трябва да събере повече 100 000 гласа.

Промените в преференциалния вот бяха предложени от ДПС и подкрепени от ГЕРБ и НФСБ. Против бяха БСП, ВМРО и депутати от „Воля“, а „Атака“ отсъстваше от залата.

Мая Манолова даде текста на КС, а президентът също се обяви против него. БСП напусна пленарна зала, а Борисов заяви, че промените ще се гласуват пак. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име