Intrigi.bg Политика Борисов след като сравни парламента с Народен съд: страх ме е, че...

Борисов след като сравни парламента с Народен съд: страх ме е, че няма да направят правителство

216
0

Бойко Борисов се появи. За първи път от месеци пред медии, не беше го правил и след като започна работата на 45-ото Народно събрание. Премиерът в оставка не внесе лично оставката на кабинета си, а в петък си взе отпуск и не отиде в парламента, за да представи участието на България в Плана за възстановяване и развитие на ЕС. Днес на брифинг на ГЕРБ той декларира, че ще отиде в сряда (21 април) в Народното събрание, след като депутатите го задължиха, но коментира, че призоваването му не е за да говори по същество, а за да бъде организиран своеобразен Народен съд. Предложи на новите партии да приемат Плана за възстановяване и развитие, изработен от ГЕРБ. По повод призивите от парламентарната трибуна за чистка в държавната администрация и дружества, Борисов даде примери за назначени хора от други партии и техни роднини. Това стана повод за отговор от страна на Корнелия Нинова. Лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов пък отрече тезата на Борисов, че обединението гласува в един тон с ДПС.

„Защо да се явявам в парламента, след като са ни гласували оставката, сега там трябва да е колегата Трифонов от утре след карантината, да ги събере, да правят правителство“, каза Борисов и допълни „моят страх е, че те няма да направят правителство“. Според него на новите партии им трябва служебно правителство на Румен Радев и „след месеци на репресии да постигнат по-добър резултат“.

Брифингът бе представен пред медиите набързо – със съобщение в 8.33 за провеждане в 9.30. Борисов го използва, за да пoвтори своя теза от лятото – акцията в Росенец през лятото била общо мероприятие на ДПС и „Да, България“, това си проличало по гласуванията в Народното събрание (бел. ред. – не уточни кое гласуване визира), а неговата партия ГЕРБ не е имала, няма и нямало да има нищо общо с партията на Ахмед Доган.

Появата протече с традиционните изказвания на Борисов напоследък – колко успешен е лично той и управлението му, с атаки срещу новите партии в Народното събрание и призиви те да поемат властта. „Най-заслужилият съм и най-можещ, не се кандидатирам за премиер, напуснах депутатското място, за да не ги дразня, те искат да правят скандал“, каза той.

Борисов коментира изказване от парламентарната трибуна на Мая Манолова, според която трябва да се направи чистка в държавните дружества, но кадърните хора могат да са спокойни за позициите си.

„Като говорим за чистки, ми, на Драго Стойнев сестра му още работи в митниците. Ами Мая Манолова беше омбудсман! Дъщеря й работи при нас…Ние не сме били талибани, не сме били фашисти, много неща направихме“, каза той.

„Не мога да разбера това приповдигнато огромно самочувствие на колегите ни откъде идва. Когато прохождах в политиката, срещу мен бяха кандидатката на БСП Татяна Дончева за кандидат-кмет на София. Там бяха и Нинова, и Манолова. Това бяха на Станишев остриетата срещу мен. Като гледате резултатите, новите партии сборно са далеч от резултатите ни. БСП трета и Мая имат по-малко от ГЕРБ“, заяви още Борисов.

Борисов обясни, че е наредил на здравния министър в оставка Националният оперативен щаб за борба с коронавируса да продължи да функционира, въпреки че бе разформирован в края на миналата седмица. Предлага начело на него да застане д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“, който бе избран за председател на здравната комисия в парламента.

На брифинга присъстваха и още няколко членове на кабинета в оставка – вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Кирил Ананиев и здравният Костадин Ангелов. „Фискалният резерв е 7.9 млрд. лева, в края на следващата седмица ще надхвърли 8 млрд., това е два пъти повече от минимално изискуемия“, каза Ананиев по повод на коментари от парламентарната трибуна, че финансовото състояние на държавата не е добро.

Нинова: Борисов плаща, за да бъде разбита БСП

„Да, господин Борисов, чувам викове за оставка пред „Позитано“ от хора, на които плащате четири години, за да ми вземат главата и да разбиват БСП отвътре, защото само нас не можахте да купите. Интересно е, че в изброяването на имена днес пропуснахте най-големите си любимци в БСП, които в продължение на години захранвате с обществени поръчки, покупко- продажба на имоти, на горива. ВЕЦ-ове, назначения“. Така председателят на БСП Корнелия Нинова отговори на Борисов по повод негови думи от днес, съдържащи откровения за назначаване на постове на роднини на популярни социалисти.

Вчера преди началото на Националния съвет на БСП пред сградата на Позитано 20 се появи бус с надпис „Корнелия до победата! СДС е с теб!“. От колата се чуваха звуци от митинги с песента „Времето е наше“. Мероприятието бе представено с организатори от младежката организация на БСП в Перник, които настояваха за оставката на Нинова.

„Демократична България“ иска анкетна комисия за Росенец

„Не може един премиер повече от година да се крие и да отказва да се яви в парламента. Това е принципен въпрос. Това е недопустимо положение на нещата“, заяви съпредседателят на „Демократична България“ и председател на парламентарната група на обединението в 45-ото Народно събрание Христо Иванов пред БНР.

„Цялата тази енергия – и в последния парламентарен ден, и днес – всичко това обслужва нежеланието на Борисов да дойде в парламента. Искам да го поканя най-учтиво. От страна на „Демократична България мога да гарантирам институционално, сериозно професионално отношение“, заяви Иванов.

На въпроса има ли скрито мнозинство с участието на „Демократична България“ и ДПС, Иванов беше категоричен, че такова мнозинство няма и няма никаква форма на координиране между двете формации. Помолен да коментира изказванията от днешната пресконференция на премиера Борисов, според когото повече „няма да
ги видите на Росенец“, Иванов поясни:

„Ние готвим искане за анкетна комисия за Росенец, защото смятаме, че парламентът трябва да се заеме с разплитането на цялата тази мрежа от бездействия и съдействия, които са оказвали институциите на Ахмед Доган, за да оформи това свое имение с неговия специфичен статут. Разбира се, ще се занимаем и с другия обект, който е известен с името „Росенец“ – това е нефтеното пристанище на Лукойл, което всъщност ни доведе като тема там. Така че г-н Борисов може да е спокоен и ще очаквам от него коментар. Ще видим, между другото ГЕРБ дали ще подкрепи нашето предложение. Даже се замислям дали да не се обърна към тях за подписи за тази анкетна комисия.“

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име