Intrigi.bg Политика Борисов се възмути, АПИ: Без глоби за винетки около София

Борисов се възмути, АПИ: Без глоби за винетки около София

435
0

„Тук ли е шефът на АПИ? Защо ми правите номера, нали знаете колко бързо ще се разправя с вас?”, възмутено запита премиерът Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание в сряда.

Думите му бяха провокирани от протестите на софиянци от населените места в рамките на Столична голяма общината, които блокираха пътища заради спекулации, че ще бъдат глобявани ако нямат винетки, когато пътуват в София.

„Как ще плащат от Нови Искър или от Банкя, или от съседните места? На изборите те гласуват ли за кмет на София? Защо го правите? Питам! Репетирате дали ще ви оправя още днес или какво? Провокирате ме дали много бързо ще го направя или до следобед, това ли искате да ви кажа? Във всеки център на населенето място около София отиваш лично днес, заставаш на площада и като едно време глашатаите, викаш по три пъти: „Няма да има винетки”. Още един път, ако ми направите така да се задъхам преди министерски съвет, ще бъде много критично за вас”, каза министър-председателят на шефа на АПИ.

Същевременно от Агенция пътна инфраструктура обещаха в ефира на „Здравей, България” по NOVA, че няма да се налагат глоби за хората, каращи без винетка по Северната тангента и няколко други пътя около София.

Снощи стотици жители на град Нови Искър блокираха Северната тангента, искайки повече яснота това дали ще бъдат глобявани със 70 лв., ако карат без винетки до столицата.

„Със Столичната община водим разговори по отношение на участъците, които желаят да бъдат освободени от заплащане на винетните такси. Хората по тези пътища не се глобяват, не се генерират фишове за глоби, защото сме в процедура по подписване на споразумение”, посочи председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски.

Той уточни, че нито една от глобите, наложени след като вчера бяха пуснати камерите на новата тол система в страната, не е за ползване без винетка на пътищата около София.

„Установени са 805 нарушения, по които са генерирани 730 фиша, а останалите са заплатили компенсаторна такса на място. Нито един от тях не е жител на населените места, за които Столичната община е заявила желание да бъдат освободени участъците от винетни такси”, посочи Терзийски и допълни, че поддръжката на пътищата, за които няма да се плащат винетки, ще се извършва от Столична община.

Терзийски добави, че една от новите камери, намираща се в района на Бистрица, е била отрязана от вандали с флекс.

Източник: NOVA

„Получих информация за вандалски акт срещу камера на тол управлението в Бистрица. Това не решава проблема. Искам да призова за спокойствие. Ангажиментите, които сме поели със Столичната община, ще бъдат изпълнени”, каза председателят на Управителния съвет на АПИ.

„Не мисля, че е грешка пускането на тол системата. Ние категорично заявихме нашето желание до всички населени места на територията на Столичната община да има поне едно трасе, по което да се пътува без винетен стикер”, обясни зам.-председателят на комисията по транспорт и туризъм в Столичния общински съвет Зафир Зарков. „Необходимо е тези пътища да бъдат извадени от списъка, който е за винетни стикери и да финализираме споразумението за тази съвместна поддръжка”.

„Получихме уверение, че докато този разговор приключи, надявам се съвсем скоро, няма да има санкционирани по тези въпросни маршрути. Разумният срок за постигане на споразумение би следвало да е до седмица или до следващото заседание на Министерския съвет”, подчерта Зарков.

Той заяви, че автобусите на градския транспорт не са освободени от тол такса за пътищата около София.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име