Intrigi.bg Политика Борисов, Путин и Ердоган – на церемонията по откриването на газопровода „Турски...

Борисов, Путин и Ердоган – на церемонията по откриването на газопровода „Турски поток”

397
0

В рамките на визитата си Бойко Борисов ще проведе и двустранна среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Истанбул, където присъства на тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток“. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

В рамките на визитата си българският премиер ще проведе и двустранна среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Предходната среща на Борисов и Ердоган се състоя през юли миналата година в Сараево в рамките на Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители в  Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Акцент в предстоящия разговор на премиера Бойко Борисов и президента Реджеп Тайип Ердоган ще бъде развитието на двустранните отношения въз основа на общоприетите принципи на добросъседството, равнопоставеност и взаимна изгода.

България се стреми да развива и разширява на равноправна основа и при зачитане на интересите и на двете държави отношенията си с Турция, в чието лице има съседна страна, съюзник в НАТО и регионален партньор, пишат още от правителствената пресслужба. Географското положение на България и Турция определя тяхната роля за транзита на енергийни ресурси, което е една от предпоставките за сътрудничество. В двустранния диалог България отдава особено значение на сферата на енергетиката и енергийната сигурност и по-специално диверсификацията на енергоизточниците и доставките за нашата страна. Спазвайки всички европейски изисквания, България работи целенасочено, за да запази  стратегическата си роля на газовата карта на Европа. Част от изпълнението на тази цел на страната ни е изграждането на газоразпределителния център „Балкан“, който ще може да бъде захранван с газ от различни източници, включително през инфраструктурата на „Турски поток“.

Проектът „Турски поток“ свързва директно Руската федерация с газотранспортната мрежа на Турция. Дължината на морския участък на „Турски поток“ е 930 км през Черно море – от Анапа в Русия до Каякьой в Турция. Максималната дълбочина на тръбите е до 2200 м във водите на Черно море. Морският участък на този проект е най-голямата система, полагана на такава дълбочина – 2200 м. Капацитетът на двете тръби, които ще достигнат до сухопътния участък, е 31,5 милиарда кубически метра природен газ на годишна база. От приемния терминал при Каякьой в Турция една от двете подземни тръби на сушата се свързва със съществуващата газопреносна система на Република Турция при Люлебургаз. Другата тръба продължава през територията на Турция до границата с Република България. Сухопътният участък на територията на Турция от терминала в Каякьой до границата с България е с дължина 142 км.

След пристигането си в Истанбул премиерът Борисов разговаря с президента на Сърбия Александър Вучич за газопровода „Балкански поток“.

„Това, което е важно е „Балкански поток”. Журналстите ме питат: „А сърбите ще го наричат ли „Балкански поток”. Казвам им, че ние първо сме балканци. Това са нашите газоразпределителни мрежи. В България има газов хъб, Сърбия има и ние си обменяме газ във всички посоки. Правим за следващите 20-30-50 години диверсификация и възможност всичко да пътува. Това ни е важно в двустранната среща. Трябва да видим кога да направим следващите“, каза гой. 

„Сърбите ще го наричат „Балкански поток“, каза сръбският президент на българския премиер. 

Борисов каза още на Вучич, че лятото единият лот на магистрала „Европа“ към Сърбия ще е готов.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име