Intrigi.bg Политика Борисов: Президентът Радев се чуди как да отмени изборите

Борисов: Президентът Радев се чуди как да отмени изборите

377
0

Президентът Радев сега търси начин да се отметне от анонсираната от него дата за парламентарния вот 28 март. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на посещението си днес в СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново. 

С него бяха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на финансите Кирил Ананиев и кметът на Велико Търново Даниел Панов.

„Няма защо да се търсят оправдания, на 28 март са изборите. Ако някой на президента му е казал 28 март, той го е изговорил и сега се чуди как на база на медицински специалисти да отмени изборите. Ако иска да ги отменя, то това е изцяло в неговите правомощия, но да се опира на това, че никой не може да му даде прогноза, е грозно. Такъв човек в света няма. Икономическата прогноза е, че октомври светът ще започне да се възстановява“, реагира Борисов на чутото от първите консултации на президента с представители на здравната власт.

„Учудвам се, че днес президентът е говорил на тази тема. На 28 март имаме обявена дата за избори. За тази дата се готвим и подготвяме медицинският протокол навсякъде. Ако можеше някой да даде прогноза какво ще се случи до 28 март, той щеше да е шеф на СЗО, макар че и те не знаят. Виждаме, че съседите и в Европа са в пълен локдаун. Към днешна дата пуснахме учениците до 4-ти клас и следващия четвъртък, ако данните са добри, ще помислим за темата за до 12-и клас. Това е, което правим. Никой не може да даде точна прогноза. Надяваме се с повече оптимизъм март месец да е по-спокойно положението“, заяви Борисов.

„В Китай започнаха да ваксинират срещу новия коронавирус, а в нашите съседи вече се появи новият щам на вируса. Това е голям проблем“, посочи той.

Министър Вълчев от своя страна добави, че трябва поне една пълна работна седмица, за да се проследи дали ще се повиши заболеваемостта в страната, след като учениците от 1-ви до 4-ти клас от вчера отново тръгнаха на училище. 

След това ще се решава кога и как ще тръгнат на училище учениците от 5-ти до 12-ти клас.

В СУ „Емилиян Станев“ над 97 процента от децата са на училище днес, посочиха от ръководството на училището. Само осем ученици са отсъстващите и осем деца, които са на обучение в електронна среда.

Премиерът Борисов провери по-рано днес строителството на автомагистрала „Хемус“ от хеликоптер.

Близо 2 млрд. лева струва „Хемус“, посочи той.

„Прекрасна ни е държавата, но е трудна за строителство“, каза още Бойко Борисов. По думите му българите трябва да знаят, че родните строители работят на световна класа.

Пътят между Ловеч и Плевен ще бъде пуснат в експлоатация тази година, добави Борисов. Той допълни, че след това трябва да се подмине и Търговище. По този начин цяла Северна България ще се възроди.

Министър-председателят изтъкна, че строителството се случва в условията на пандемия, докато много държави са в пълен локдаун.

„Хората не могат да излизат от вкъщи, а ние на следващите поколения, на бизнеса, на туризма, ще оставим огромни обеми работа, които са свършени от февруари насам“, заяви Бойко Борисов.

„България е с най-ниския дефицит в Европа – 3%. Трябва и да се има предвид, че само COVID мерките са 3 процента. Т.е., ако не беше пандемията, ние щяхме да завършим с балансиран бюджет“, каза министърът на финансите Кирил Ананиев по време на проверката.

Той изтъкна, че страната ни е и с най-нисък дълг в Европа.

Кирил Ананиев отбеляза, че бизнесът ще бъде много доволен от магистралата, защото разходите по пътуването ще бъдат много по-малко.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име